Ιστορική πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Γάζα

H κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων συνεδρίασε σήμερα στη Γάζα για πρώτη φορά μετά το σχηματισμό της τον Ιούνιο και 14 χρόνια μετά την διαίρεση της Χαμάς, που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα και της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, που διοικεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν να επιτρέψουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις 25 Σεπτεμβρίου, για την διασφάλιση της εσωτερικής ηρεμίας στην Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκεχειρία με το Ισραήλ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο, του οποίου ηγήθηκε ο πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα, παρουσία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε (φωτ) συνεδρίασε για να στείλει στη διάσκεψη των δωρητών - που θα διεξαχθεί στο Κάιρο την Κυριακή - το μήνυμα ότι, τα χρήματα που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από τον πόλεμο με το Ισραήλ, θα χρησιμοποιηθούν με σύνεση από μία αρχή η οποία αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και έχει ευρέως λάβει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. 

Η διάσκεψη του Καΐρου πραγματοποιείται σε κλίμα δυσπιστίας εκ μέρους των ενδεχόμενων δωρητών, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους προκειμένου να δεσμευτούν εκ νέου σε κεφάλαια που θα χαθούν στην ανοικοδόμηση μιας περιοχής που εξέρχεται από τον τρίτο πόλεμο σε διάστημα 6 ετών.

Στον φετινό πόλεμο, τον Ιούλιο και Αύγουστο, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, στην μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, και 73 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.

Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ή να προκληθούν ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες κτίρια και υποδομές και δεκάδες επιχειρήσεις. Ισοπέδωσαν μία οικονομία που ήδη ήταν εύθραυστη στην οποία το ποσοστό της ανεργίας άγγιζε το 45% του ενεργού πληθυσμού πριν από τον πόλεμο και 63% στους νέους σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.