Ανθρώπινες απώλειες από το πέρασμα του Φανφόν στην Ιαπωνία

Φονικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Φανφόν, που σαρώνει κυρίως τις κεντρικές περιοχές της Ιαπωνίας και το μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Χονσού.  Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, υπάρχουν 3 νεκροί, αγνοούμενοι και δεκάδες τραυματίες.  

Νεκροί είναι ένας έφηβος, που εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έπεσε σε ποτάμι και ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο οποίος με άλλους δύο ομοεθνείς συναδέλφους του, βρίσκονταν στη θάλασσα της Οκινάουα την ώρα που χτύπησε ο τυφώνας.  Επίσης,  ένας 21χρονος σέρφερ που βρισκόταν ανοικτά της παραλίας της Φουτζισάβα, νοτιοδυτικά του Τόκιο, έχασε τη ζωή του.

Οι άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες αγνοούνται.

Πολλά από τα δρομολόγια των τραίνων εμφανίζουν καθυστερήσεις ή δεν εκτελούνται λόγω κατολισθήσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ, αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζουν και τα δρομολόγια των αεροσκαφών, με περισσότερες από 600 πτήσεις να επηρεάζονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των καταιγίδων.  

Είναι ο 18ος τυφώνας της εποχής που έφθασε πρώτα "κοντά στην πόλη Χαμαμάτσου", περί τα 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Τρεις ώρες αργότερα προσέγγισε με ταχύτητα 65 χλμ. τη Γιοκοχάμα, στα προάστια του Τόκιο που έχουν πνιγεί από χθες από τις αδιάκοπες βροχοπτώσεις.  

Προληπτικά οι αρχές συνέστησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παρότι γενικά λίγοι ακολουθούν τις οδηγίες αυτές.

Ο τυφώνας στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Φουκουσίμα, βορειοανατολικά, όπου αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, για να εξασθενήσει στη συνέχεια στη θάλασσα.