Ο Ασφράγ Γάνι νικητής των εκλογών στο Αφγανιστάν

Ο πανεπιστημιακός, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών 'Ασραφ Γάνι ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, ύστερα από τρεις μήνες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον πολιτικό του αντίπαλο Αμπντουλάχ Αμπνουλάχ.

Ο Γάνι, ο οποίος διαδέχεται τον Χαμίντ Καρζάι, υπέγραψε νωρίτερα σήμερα συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μαζί με τον Αμπντουλάχ προκειμένου να τερματιστεί η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών που άρχισε από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 14 Ιουλίου, ο οποίος σημαδεύτηκε από εκτεταμένη νοθεία.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής Αχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και δήλωσε ότι η έρευνα του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να τις εντοπίσει στο σύνολό τους. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, βάσει της επίσημης τελικής καταμέτρησης των ψήφων, η επιτροπή είχε καθήκον να κηρύξει νικητή.

"Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν κηρύσσει τον δρα 'Ασραφ Γάνι Αχμαντ νικητή των προεδρικών εκλογών και πρόεδρο του Αφγανιστάν", δήλωσε ο Νουριστάνι χωρίς να αναφέρει τελικά ποσοστά της καταμέτρησης των ψήφων.