Ξαναγύρισαν στα θρανία οι μικροί μαθητές στη Γάζα

Όπως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, τα σχολεία άνοιξαν φέτος και στη Γάζα, μετά από ένα καλοκαίρι ανηλεών βομβαρδισμών από το Ισραήλ.  

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μαθητές ξεκίνησαν την φετινή σχολική χρονιά, κρατώντας στα χέρια τις φωτογραφίες των συμμαθητών τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

Το σχολείο στην πόλη Χαν Γιούνις, που κατεστράφη πλήρως μετά τους βομβαρδισμούς ,ξαναχτίστηκε από τους άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.

Είκοσι τέσσερα σχολεία καταστράφηκαν ολοσχερώς στη Γάζα και 120 υπέστησαν ζημιές, παρά τα προβλήματα όμως, η μέρα ήταν γιορτινή. Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις είναι πολλές και σε κάθε τάξη συνωστίζονται 60 μαθητές, αυτό δεν τους κάνει να χάνουν τον ενθουσιασμό τους. 

Τα σχολεία άνοιξαν και στην πολύπαθη Δαμασκό ενώ ο Σύρος υπουργός παιδείας έχει αναλάβει την ειδική εκπαίδευση των δασκάλων, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα ψυχικά τραύματα που ταλαιπωρούν πολλούς από τους μαθητές.

"Είμαι από την Χομς. Έφυγα πριν από 4 χρόνια γιατί το σχολείο μου καταστράφηκε. Ήρθα εδώ γιατί θέλω να σπουδάσω μηχανικός", λέει ένα μικρό αγόρι.

" Θέλω να έρχομαι στο σχολείο κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, χειμώνα, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ακόμα και αν χιονίζει. Θέλω να έρχομαι κάθε μέρα γιατί είναι πολύ όμορφα εδώ", δηλώνει ένας άλλος μαθητής. 

Κατά την διάρκεια του πολέμου των 51 ημερών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2000 άμαχοι Παλαιστίνιοι- κυρίως γυναικόπαιδα. Ο πόλεμος έληξε στις 27 Αυγούστου, μετά την υπογραφή μόνιμης εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, το κόστος ανοικοδόμησης στην ισοπεδωμένη Γάζα θα φτάσει τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.