Ελεύθερος με όρους ο Πιστόριους μέχρι τις 13 Οκτωβρίου

Ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί ο Όσκαρ Πιστόριους μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, όποτε και θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για την επιβολή της ποινής από τους ενόρκους. 

Ο παραολυμπιονίκης αθλητής που κατηγορείται για τον φόνο της φίλης του τον Φεβρουάριο του 2013, κρίθηκε από το δικαστήριο ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για προμελετημένο έγκλημα. 

Από την στιγμή που κρίθηκε ένοχος, ο Πιστόριους αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να προφυλακιστεί. Όμως, το δικαστήριο παράτεινε την περίοδο κατά την οποία μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους έως τις 13 Οκτώβρη, ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας επιμέτρησης της ποινής.

«Κάνω χρήση της διακριτικής μου ευχέρειας προς όφελος του κατηγορουμένου και του παρέχω την παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος ελευθερίας υπό περιοριστικούς όρους» υπογράμμισε η δικαστής Μασίπα, η οποία έχει κατακριθεί για υπερβολική επιείκεια απέναντι στον κατηγορούμενο.

Αν οι ένορκοι δεχτούν τις εισηγήσεις της Μασίπα και απαλλάξουν τον Πιστόριους από εκ προμελέτης ή και εκ προθέσεως φόνο της Στέενκαμπ, η ποινή του αυτόματα μειώνεται στο ανώτατο πλαφόν των 15 ετών ενώ δεν υπάρχει μίνιμουμ όριο, δηλαδή μπορεί να μειωθεί ακόμη και σε μήνες η ποινή του.  

Εν τω μεταξύ, αν και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρξαν δηλώσεις, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε - μετά την ετυμηγορία - ότι, αν ο Πιστόριους θελήσει να διαγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν θα έχει αντίρρηση.  

"Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο δρόμο του," είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της IPC, Craig Spence.

Την ίδια ώρα - αν και ο ίδιος αποχωρησε από το δικαστήριο χωρίς να κάνει δηλώσεις - η οικογένεια του Όσκαρ Πιστόριους ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη που απάλλαξε τον παραολυμπιονίκη από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης της συντρόφου του.

«Γνωρίζαμε πάντα τα γεγονότα και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την εκδοχή του Όσκαρ σχετικά με αυτό το τραγικό περιστατικό» δήλωσε ο Άρνολντ Πιστόριους, ο θείος του αθλητή, διαβάζοντας μία ανακοίνωση στην αίθουσα ακροάσεων του δικαστηρίου της Πρετόρια.

«Εξ ονόματος της οικογένειας, θα ήθελα να πω πόσο βαθιά ευγνώμονες είμαστε προς τη δικαστή Μασίπα που αναγνώρισε ότι ο Όσκαρ δεν είναι ένοχος για φόνο» τόνισε ο ίδιος.