Ανθρωποκτονία από αμέλεια δείχνει για τον Πιστόριους το δικαστήριο

Ο Όσκαρ Πιστόριους σκότωσε την φίλη Ρίβα Στέενκαπ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013 όχι προμελετημένα, αλλά επειδή "ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας - κυρίως αμελώντας να καλέσει σε βοήθεια την ασφάλεια, αντί να πυροβολήσει εναντίον αυτού που πίστευε ότι ήταν ένας διαρρήκτης". Αυτή είναι η άποψη του δικαστηρίου, την οποία ανακοίνωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα κατά την πρώτη ημέρα της ανάγνωσης της ετυμηγορίας, η οποία θα συνεχιστεί αύριο στις 09:30 (ώρα Ελλάδας). 

Το δικαστήριο απέρριψε το ενδεχόμενο να καταδικάσει τον κατηγορούμενο για προμελετημένο έγκλημα, αφήνοντας ανοικτή μια ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

"Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια", δήλωσε χαρακτηριστικά η Μασίπα. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε η δικαστής, "η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει ότι υπήρξε προμελετημένος φόνος" . Αυτό σημαίνει ότι ο Πιστόριους δεν θα είναι αντιμέτωπος με την ύψιστη ποινή των 25 ετών. 

Ακόμη μια σημαντική εξέλιξη, που θα ελαφρύνει κι άλλο την ποινή του αθλητή είναι ότι η δικαστής δέχτηκε ότι ο Πιστόριους δεν είχε καν πρόθεση να σκοτώσει τη Στέενκαμπ, αλλά πίστευε ότι η 29χρονη Ρίβα ήταν στο κρεβάτι τους όταν πυροβόλησε. 

Γενικά, η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλες τις μαρτυρίες ως αβάσιμες, λέγοντας ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης έδωσαν έναν "ανακριβή" απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι "αλάθητες".   

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι τελικά οι ένορκοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την ενοχή ή όχι του Πιστόριους. 

 

Αντιδράσεις από νομικούς κύκλους

 

Πριν ακόμη τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά της δικαστού επειδή απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο να καταδικασθεί ο Πιστόριους για φόνο και η οποία επικρίνεται ήδη για εξαιρετική "επιείκεια".                               

"Έχω σοκαριστεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ αφού άκουσε τη δικαστή να αποκλείει την καταδίκη για φόνο. "Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης", δήλωσε ο δικηγόρος αυτός του Γιοχάνεσμπουργκ.

"Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε ένα λάθος . Η δικαστική κοινότητα πιστεύει πως ο Πιστόριους είναι ένοχος για φόνο", συνέχισε ο Χουντ.

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Βιτς του Γιοχάνεσμπουργκ υπογραμμίζει από την πλευρά του πως η εισαγγελία μπορεί να ασκήσει έφεση αν εκτιμά πως η δικαστής έσφαλε.

"Πώς μπορείτε να πυροβολείτε εσκεμμένα τέσσερις φορές στην πόρτα μιας τουαλέτας και να μην φανταστείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σκοτώσετε κάποιον στο εσωτερικό;", έγραψε στο Twitter.

"Εγώ και μερικοί άλλοι είμαστε άναυδοι από την απόφαση αυτή", δήλωσε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ντάντιτς, ενώ εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία η δικαστής παρουσίασε την ετυμηγορία της, ενώ οι ειδικοί περίμεναν πως η ανάγνωση θα διαρκούσε δύο, ακόμη και τρεις ημέρες.