Δικαστής: Ο Πιστόριους σκότωσε τη Ρίβα κατά λάθος

 Τόσο από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης όσο και από αυτή του φόνου εκ προθέσεως (δηλαδή δεν ήταν σχεδιασμένο το έγκλημα αλλά ούτε και ήθελε να τη σκοτώσει, εν θερμώ) απαλλάσσει η δικαστής τον Όσκαρ Πιστόριους. 

Η ανάγνωση της ετυμηγορίας για την πολύκροτη δίκη ξεκίνησε σήμερα στο δικαστήριο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων επίσημη επικύρωση της ποινής θα γίνει σε ένα μήνα περίπου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η δικαστής, φαίνεται να απαλλάσσεται ο Πιστόριους από την κατηγορία για προμελετημένο έγκλημα. "Η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει ότι υπήρξε προμελετημένος φόνος" ανέφερε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Πιστόριους δεν θα είναι αντιμέτωπος με την ύψιστη ποινή των 25 ετών. 

"Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια", δήλωσε η δικαστής, αφήνοντας ανοικτή μια ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ακόμη μια σημαντική εξέλιξη, που θα ελαφρύνει κι άλλο την ποινή του αθλητή είναι ότι η δικαστής δέχτηκε ότι ο Πιστόριους δεν είχε καν πρόθεση να σκοτώσει τη Στέενκαμπ, αλλά πίστευε ότι η 29χρονη Ρίβα ήταν στο κρεβάτι τους όταν πυροβόλησε. 

Γενικά, η δικαστής απέρριψε σχεδόν όλες τις μαρτυρίες ως αβάσιμες, λέγοντας ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης έδωσαν έναν "ανακριβή" απολογισμό των γεγονότων, τονίζοντας ότι ούτε η ανθρώπινη αντίληψη ούτε η μνήμη είναι "αλάθητες". 

Πριν ακόμη τελειώσει η ανάγνωση της ετυμηγορίας, άρχισαν ήδη να διατυπώνονται οι πρώτες επικρίσεις κατά της δικαστού επειδή απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο να καταδικασθεί ο Πιστόριους για φόνο.

"Έχω σοκαριστεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ποινικολόγος Μάρτιν Χουντ αφού άκουσε τη δικαστή να αποκλείει την καταδίκη για φόνο. "Πιστεύω ότι θα επικριθεί από τον κόσμο της δικαιοσύνης", δήλωσε ο δικηγόρος αυτός του Γιοχάνεσμπουργκ.

"Το γενικό αίσθημα είναι ότι η δικαστής έκανε ένα λάθος (...) το γενικό αίσθημα στη δικαστική κοινότητα είναι πως είναι ένοχος για φόνο", συνέχισε ο Χουντ.

Πάντως και για τον ίδιο τον Πιστόριους, η δικαστής είπε ότι είναι "φτωχή μαρτυρία" και πως ο αθλητής κατά την εξέταση του υπέπεσε σε αντιφάσεις και δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν ενώ έδειξε και συναισθηματική αναταραχή και αστάθεια.   

Η δικαστής ανέβαλε τη συνέχιση της ανάγνωσης της ετυμηγορίας για αύριο στις 09:30 (ώρα Ελλάδας).

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τελικά οι ένορκοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την ενοχή ή όχι του Πιστόριους.