Ο Αμπάς ζητά αναβάθμιση της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε κράτος – παρατηρητή θα ζητήσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.

Το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί κατά τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στις 29 Νοεμβρίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου προ εβδομάδος "υπήρξε συμφωνία να ζητήσουμε την αναβάθμισή μας στις 29 Νοεμβρίου", δήλωσε ο Αμπάς.

Όπως ευελπιστεί ο πρόεδρος, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις στον ΟΗΕ να αναγνωρίσει το αίτημά του, "η πλειοψηφία που απαιτείται για την ψηφοφορία θα είναι στο πλευρό μας".

Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι πρόθυμος να ξεκινήσει αμέσως μετά συνομιλίες με το Ισραήλ: "Εάν είναι δυνατόν να ξεκινήσουμε συνομιλίες ακριβώς την επομένη ημέρα (της αναβάθμισής μας) τότε είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.

Αλλά και οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί δηλώνουν σήμερα έτοιμοι να ανταποκριθούν στις συνέπειες του αιτήματός τους για προβιβασμό της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε πως " ο πρόεδρος θα παραβρεθεί στην συνεδρίαση της ΓΣ του ΟΗΕ" κατά την οποία θα κατατεθεί το αίτημα.

"Θα ζητήσουμε από τα μέλη της ΓΣ να ψηφίσουν την απόφαση στις 29 Νοεμβρίου το αργότερο", πρόσθεσε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Μοχάμεντ Στάγιεχ, προσθέτοντας πως η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αύριο από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι, μετά τη σύνοδό του.

"Από τον Φεβρουάριο του 2012 μας ζητήθηκε να κάνουμε μία παύση" στη διαδικασία στον ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Στάγιεχ μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ραμάλα και κάνοντας υπαινιγμό για την αντίθεση των ΗΠΑ σε αυτό το ενδεχόμενο, διάθεση που επανέλαβε ο Ομπάμα σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμπάς χθες.

"Εμείς κάναμε μία στάση έκτοτε και έως τις αμερικανικές εκλογές, διότι δεν θέλαμε να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ανάμεσα στους δύο υποψηφίους", υπογράμμισε.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ευελπιστεί πως τα αντίποινα, κυρίως οικονομικά, που κραδαίνει ως απειλή το Ισραήλ, "δεν θα φθάσουν πέραν του ζητήματος της κατασκευής οικισμών" εποίκων.