ΜΗ370: Νέα στοιχεία για το μαλαισιανό αεροσκάφος που εξαφανίστηκε

Νέα στοιχεία από το πουθενά προκύπτουν για το μαλαισιανό αεροσκάφος Boeing της Malaysia Airlines (πτήση MH370) που χάθηκε εν ώρα πτήσης το Μάρτιο, την ώρα που έκανε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο.

Στο νότιο τμήμα του χώρου έρευνας που είχε οριστεί από τους εμπειρογνώμονες που είχαν αναλάβει την επιχείρηση ανεύρευσής του επικεντρώνεται τώρα η αναζήτηση του χαμένου μαλαισιανού Boeing, σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες.

Τη μετατόπιση, ακριβέστερα διεύρυνση του χώρου ερευνών, ανακοίνωσαν οι αρχές της Αυστραλίας.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η αλλαγή στην έμφαση προς τον συγκεκριμένο χώρο γίνεται μετά από ανάλυση περισσότερων δορυφορικών δεδομένων.

Οι νέες πληροφορίες αφορούν μία κλήση προς άτομο από το προσωπικό του αεροπλάνου που έγινε από δορυφορικό τηλέφωνο. Η πληροφορία δόθηκε από τον αναπληρωτή Αυστραλό πρωθυπουργό, Γουόρεν Τρας, στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Ο τόπος που οι γωνίες των δορυφόρων συνέκλιναν για να εντοπιστεί ο δέκτης της τηλεφωνικής κλήσης βρίσκεται νοτιότερα από το έσχατο σημείο του κύκλου των ερευνών, οπότε είναι και η βασική αιτία για τη μετατόπιση.

Αυστραλία και Μαλαισία υπέγραψαν συμφωνία για την επόμενη φάση της έρευνας, με βάση την οποία οι δύο χώρες θα μοιραστούν το κόστος.

Υπενθυμίζουμε ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο και εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου, με 239 επιβαίνοντες.

Με βάση τα δορυφορικά δεδομένα, πιστεύεται ότι κατέληξε στη θάλασσα δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στο τι συνέβη και η ανεύρεση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους θεωρείται κομβική για την ανακάλυψη των αιτιών της πτώσης του.

Ο χώρος των ερευνών τοποθετείται 1.800 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ.Η νέα φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί σε μια περιοχή 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου όσο η μισή Ελλάδα) και θα κοστίσει 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, οι επιβάτες της πτήσης ήταν Κινέζοι.