ΟΗΕ: Στο υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης το Ιράκ

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στα χωριά των Γεζίντι γύρω από το όρος Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, εκδιώκονται από τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν, σφαγιάστηκαν. Την ίδια τύχη έχουν όλες οι θρησκευτικές κοινότητες που αρνούνται να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ. Κανείς δεν γλιτώνει από την ωμότητα των τζιχαντιστών οι οποίοι από τις 9 Ιουνίου ελέγχουν μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους και προελαύνουν ακάθεκτοι προς τη Βαγδάτη.  

Μπροστά στην απίστευτη τραγωδία των Γεζίντι και άλλων αμάχων, ο ΟΗΕ έθεσε το Ιράκ στο υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης , καθώς η ανθρωπιστική κρίση ακολουθεί την ταχεία επέλαση των ισλαμιστών μαχητών στο βορρά.

Η διεθνής κοινότητα πραγματοποιεί συνεχώς ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο Ιράκ, ειδικά στο όρος Σιντζάρ όπου σχεδόν 20.000 άμαχοι και γυναικόπαιδα των Γεζίντι παραμένουν εγκλωβισμένα, σε "κρίσιμη κατάσταση".

Η ανακήρυξη του Ιράκ στο "επίπεδο 3 έκτακτης ανάγκης" από τον ΟΗΕ, θα διευκολύνει "την κινητοποίηση πρόσθετων πόρων σε εμπορεύματα, κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των πληθυσμών που πλήττονται από αναγκαστικούς εκτοπισμούς", ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού, Nickolay Mladenov.