Ιράκ: Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο σπίτι του νέου πρωθυπουργού

Η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ φαίνεται προς το παρόν όνειρο θερινής νυκτός, καθώς η χθεσινή  αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία, δεν έχει επιφέρει καμία αλλαγή. 

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι από τον πρόεδρο της χώρας, ένας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε σημείο ελέγχου κοντά στο σπίτι του, στη Βαγδάτη.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανθρώπινες απώλειες από την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας ενώ και οι υπεύθυνοι στο γραφείο του πρωθυπουργού Αμπάντι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, διορίστηκε σε αυτή τα θέση από τον ιρακινό πρόεδρο γιατί θεωρείται ως ένας μετριοπαθής σιίτης πολιτικός, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Νούρι αλ-Μαλίκι, που θεωρείται αυταρχικός και με βαθύ θρησκευτικό σιιτικό υπόβαθρο και θεωρείται υπεύθυνος για τον άνισο πόλεμο που διεξάγεται με τους τζιχαντιστές.

Στο μεταξύ, η ΕΕ ετοιμάζει μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της για το Ιράκ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών της Κάθριν Άστον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, διέκοψε τις διακοπές του στην Πορτογαλία και επέστρεψε στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής Κόμπρα με θέμα τη σύγκρουση στο Ιράκ.

Παράλληλα, η Γαλλία θα διοχετεύσει άμεσα όπλα στους ιρακινούς Κούρδους, "για να στηρίξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους".

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ στέλνουν στη Βαγδάτη επιπλέον 130 στρατιωτικούς συμβούλους. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι η στρατιωτική εμπλοκή, εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος.Στην περιοχή βρίσκονται ήδη 250 σύμβουλοι. 

Στις 29 Ιουνίου, το Ισλαμικό κράτος για το Ιράκ και τη Συρία, προχώρησε στη δημιουργία χαλιφάτου που εκτείνεται από το Χαλέπι της Συρίας μέχρι την επαρχία Ντιγιάλα, στο Ιράκ και οι μαχητές του προελάυνουν ακάθεκτοι, καταλαμβάνοντας συνεχώς νέες περιοχές.