Θρίλερ με σημασία: Κυνήγι για αγνοούμενο ισραηλινό στρατιώτη στη Γάζα

Ένας αγνοούμενος ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα, ο 21χρονος λοχίας Ορόν Σαούλ, ίσως είναι η αρχή του τέλος του πολέμου στον Παλαιστινικό Θύλακα, που μέσα σε 15 ημέρες έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 593 Παλαιστινίους - κυρίως άμαχους - και 29 Ισραηλινούς, οι 27 εκ των οποίων είναι στρατιώτες. 

Η ένοπλη ισλαμιστική Χαμάς είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε αιχμαλωτίσει τον λοχία σε μια επίθεση σε ισραηλινό άρμα μάχης- κατά την οποία σκοτώθηκαν άλλοι 6 στρατιώτες- δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα την στρατιωτική του ταυτότητας. 

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο Ορόν Σαούλ είναι νεκρός αλλά δεν έχει ακόμα τακτοποιήσει τη σορό του. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι "ένα τμήμα της σορού του" βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς και ο σταρτός- επισήμως- ανακοίνωσε ότι "γίνονται προσπάθειες αναγνώρισης του έβδομου στρατιώτη".

Το 2011, η Χαμάς κέρδισε την παλαιστινιακή αναγνώριση και επαίνους από τον αραβικό κόσμο, όταν αντάλλαξε έναν ισραηλινό στρατιώτη που είχε απαγάγει και κρατούσε επί 5 χρόνια, με περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.  

Διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η επιστροφή της σορού του 21χρονου ισραηλινού λοχία να χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς αναλόγως - ως αντάλλαγμα για την κατάπαυση του πυρός από το Τελ Αβίβ. 

Επιπλέον, θα μπορούσε να σημάνει την λήξη της σύρραξης στη Γάζα, στα πρότυπα του πολέμου του Ισραήλ με την λιβανέζικη Χεζμπολάχ το 2006, όταν η οργάνωση αντάλλαξε 2 Ισραηλινούς στρατιώτες με τρεις Λιβανέζους κρατουμένους υπό την κατοχή του Ισραήλ.   

Παρά την αιματοχυσία και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί ενώ άλλοι 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές επιδρομές, ανάμεσα τους μια έγκυος γυναίκα, ένα τετράχρονο κοριτσάκι, ένα 8χρονο αγόρι και μια πενταμελής οικογένεια.

Κάθε ώρα που περνά, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, καθώς βομβαρδίζονται αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές, ακόμα και νοσοκομεία.

"Οι άμαχοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα", ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ,  ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 593 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων.