Πάνω από 50 νεκροί στο νέο μακελειό της Μπόκο Χαράμ

Περισσότεροι από 50 νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ σε χωριά της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

"Προς το παρόν μετράμε 54 νεκρούς", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην πολιτεία Μπόρνο, γύρω από το χωριό Τσιμπόκ απ’ όπου τον Απρίλιο οι αντάρτες απήγαγαν περισσότερες από 200 μαθήτριες.

Οι δράστες, που κυκλοφορούσαν με μοτοσικλέτες, έριξαν βόμβες σε εκκλησίες στα χωριά Κουάντα, Ενγκουροτζίνα, Καραγκάου και Καουτικάρι στη διάρκεια της λειτουργία της Κυριακής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Τσιμπόκ, που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι κάτοικοι εντόπισαν 47 σορούς στη ζούγκλα, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται και ο απολογισμός ενδέχεται να είναι βαρύτερος.

Ο Μάικ Ομέρι, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "ένας αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε", όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο απολογισμό από τις τοπικές αρχές.

Απαντώντας στις κατηγορίες των κατοίκων ότι ο στρατός δεν πήγε να τους βοηθήσει παρά τις εκκλήσεις τους, ο Ομέρι είπε: "Έλαβα (…) πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός ξηράς και η αεροπορία ήταν παρόντες. Ίσως να έφτασαν κάπως αργά, όμως τελικά έφτασαν".

Όπως επεσήμανε ο κυβερνήτης του Τσιμπόκ ο στρατός "δεν προσπάθησε καν" να φτάσει στο σημείο των επιθέσεων. "Όσοι ισχυρίζονται ότι ο στρατός ήρθε, λένε ψέματα", υπογράμμισε.