Μαλαισία: Εκατό ημέρες από την εξαφάνιση της πτήσης MH370

Στις 8 Μαρτίου 2014, η πτήση MH370 της Malaysia Airlines με εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες, υπό μυστηριώδεις συνθήκες και χωρίς να αφήσει ίχνη.

Εκατό ήμερες μετά, και μετά από μια διεθνή επιχείρηση εντοπισμού που δεν έφερε το παραμικρό αποτέλεσμα, η εξαφάνιση της πτήσης MH370 παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο και ένας μεγάλος πόνος στην καρδιά όλων των Μαλαισιανών και όλου του κόσμου.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η εκατοστή ημέρα από την εξαφάνιση του Boeing 777 είναι μια ημέρα μνήμης για "όλους όσοι βρίσκονταν στο αεροσκάφος και τις οικογένειες τους. Η Μαλαισία παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειες εντοπισμού" της πτήσης MH370.

"Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε (τις έρευνες) μέχρι να εντοπιστεί κάποιο ίχνος από το αεροσκάφος" , διαβεβαίωσε ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσέιν.

Ο πόνος είναι αβάσταχτος και για τους συγγενείς των δεκάδων Κινέζων επιβατών που εξαφανίστηκαν μαζί το μοιραίο Μπόινκ. Την Κυριακή, περίπου 20 συγγενείς που φορούσαν μπλουζάκια στα οποία είχαν γράψει "προσευχή για την πτήση MH370", προσευχήθηκαν μπροστά από ένα μνημείο που έχει δημιουργηθεί σε έναν βουδιστικό ναό στο Πεκίνο.

Πολλές οικογένειες των Κινέζων επιβατών του Μπόινγκ είναι πεπεισμένες ότι οι αρχές "κρύβουν κάτι" και επικρίνουν σφοδρά την κυβέρνηση της Μαλαισίας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση. Επίσης, όλοι οι συγγενείς των επιβατών θέλουν να δώσουν 5 εκατομμύρια δολάρια (3,7 εκατ. ευρώ) σε οποιονδήποτε διαθέτει πληροφορίες για την εξαφάνιση του Μπόινγκ.

Η εξαφάνιση της πτήσης MH370 είναι ένα από τα μεγαλύτερη μυστήρια της πολιτικής αεροπορίας, ενώ πλέον οι πιθανότητες να εντοπιστεί στον ωκεανό οποιαδήποτε ένδειξη για τα αίτια του δυστυχήματος είναι πολύ μικρές.