Τι συμβαίνει στο Ιράκ: 6 βασικές απαντήσεις

Η πρόσφατη σαρωτική προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), είναι η μεγαλύτερη απειλή για το Ιράκ από την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011. Η Αλ Κάιντα, εκμεταλλευόμενη το χάος και τη βία που επικρατούσε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κατάφερε να ενώσει εξτρεμιστές και ισλαμιστές υπό τη μαύρη σημαία της και με όραμα τον ανασχεδιασμό των συνόρων στη Μέση Ανατολή και την εγκαθίδρυσει ισλαμικού κράτους.

Το ISIS προχώρησε σε τέτοια άκρα που ακόμη και η Αλ Κάιντα το αποκήρυξε ως ακραίο.

Διαβάστε: Ποιοι είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε

Στην τελευταία θηριωδία που αποδίδεται στο ISIS, 1.700 σιίτες στρατιώτες εκτελέστηκαν μαζικά. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.

Διαβάστε 6 πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ιράκ:

1. Ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί είναι ο υπ' αριθμόν 1 πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο

Ο άνθρωπος - φάντασμα, για τον οποίο ελάχιστα είναι γνωστά έχει υπό την επιρροή του χιλιάδες μαχητές σε Ιράκ και Συρία. Θεωρείται ο πιο "επιτυχημένος" τρομοκράτης και διάδοχος μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

2. Ο Νούρι Αλ Μαλίκι αναζωπύρωσε το σεχταριστικό διχασμό

Ένας από τους βασικούς λόγους που το ISIS κατάφερε να προελάσει τόσο αστραπιαία είναι η απήχηση που είχε στο σουνιτικό πληθυσμό. Οι σουνίτες του Ιράκ θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Μαλίκι τους περιθωριοποίησε και τους έβαλε στο στόχαστρο.

Τον κατηγορούν ότι έχει στελεχώσει τη δικαιοσύνη και το στρατό με δικούς του και αυτό θεωρείται ότι έκανε ευάλωτη τη χώρα σε επιθέσεις.

3. Οι Κούρδοι μπορεί να έχουν όφελος από την επίθεση του ISIS

Η κουρδική μειονότητα του βόρειου Ιράκ απολαμβάνει μιας σχετικής αυτονομίας. Αν και μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποδειχτούν παράγοντας αποσταθεροποίησης για τη χώρα (ζητώντας απόσχιση), ο στρατός τους κατάφερε να καλύψει το κενό ασφαλείας των ιρακινών δυνάμεων. Κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από το Κιρκούκ, μια πόλη που οι Κούρδοι του Ιράκ θεωρούν πρωτεύουσα τους (είναι επίσης πετρελαιοπαραγωγός πόλη) και τώρα δεν θα είναι διατεθειμένοι να την αφήσουν τόσο εύκολα. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει de facto δεδομένο για τη διχοτόμηση της ιρακινής επικράτειας.

4. Η καταστολή του ISIS μπορεί να βοηθήσει το Μπασάρ Αλ Άσαντ

Οι εξτρεμιστές του ISIS κατέλαβαν τον περασμένο Ιανουάριο τη Φαλούτζα και το Ραμαντί, δυο νευραλγικές πόλεις στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας και ουσιαστικά κατέλυσαν τα σύνορα μεταξύ τους.

Με συσσίτια, φθηνά καύσιμα και άλλα μέσα έχουν κερδίσει σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής. Ένα ανίσχυρο ISIS κλείνει ένα καίριο μέτωπο για τον Άσαντ. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και συνεργασίας του Άσαντ με δυτικές δυνάμεις προκειμένου να κατασταλούν οι ισλαμιστές, απειλή τόσο για τον ίδιο όσο και για χώρες της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

5. Το Ιράν θέλει καταστολή του ISIS

Δεν δέχεται ωστόσο την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Η Τεχεράνη έχει προσφερθεί να παράσχει βοήθεια στη Βαγδάτη. Ο μετριοπαθής Ιρανός πρόεδρος Ρουχανί δεν επιθυμεί μια εξτρεμιστική απειλή στα ευρύτερα σύνορα της χώρας του.

6. Η στάση των ΗΠΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αναλάβει εμμέσως μερίδιο ευθύνης των ΗΠΑ για ό,τι συμβαίνει τώρα στο Ιράκ καθώς είναι προφανές ότι η χώρα δεν μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της μετά την αμερικανική εισβολή του 2003.

Δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης αλλά δεν φαίνεται να το προκρίνει.

Παρά τα δισεκατομμύρια που ξόδεψε η Ουάσινγκτον για να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αυτές δεν αποδεικνύονται ικανές να απωθήσουν την απειλή. Επίσης οι ΗΠΑ δεν απέκλεισαν τη συνεργασία ακόμη και με το Ιράν για να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση.