Τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη στο Ιράκ

Διακεκαυμένη ζώνη η Μοσούλη του Ιράκ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και νευραλγικός κόμβος για την παραγωγή πετρελαίου, βρίσκεται υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε ( ISIL)- παρακλάδι της Αλ Κάιντα- ενώ έχουν εισβάλει και στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη.

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι σουνίτες ισλαμιστές του ISIL κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο στη Μουσούλη και γίνονται προσπάθειες από την Άγκυρα να απομακρυνθεί με ασφάλεια το διπλωματικό προσωπικό. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τζιχανιστές κρατούν ομήρους, κυρίως άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας αλλά και ότι εκτέλεσαν έναν αστυνομικό στην πόλη Κιρκούκ. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι δυνάμεις των ισλαμιστών ελέγχουν και ορισμένα κομμάτια της πόλης του Τικρίτ (τελευταία ενημέρωση).

Πυρετός διαβουλεύσεων γίνεται στην επίσημη κυβέρνηση του Ιράκ, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια αποτελεσματική αντίδραση μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο στρατός πάντως σε συνεργασία με την αεροπορία ετοιμάζεται να επιχειρήσει να ανακαταλάβει την πόλη.

Με εφαλτήριο την πόλη, οι ισλαμιστές προελαύνουν και στην κωμόπολη Μπαϊτζί, όπου υπάρχει σημαντική μονάδα διύλισης πετρελαίου.

Ακόμη και στρατιώτες εγκαταλείπουν την πόλη ενώ μαύρες σημαίες των τζιχαντιστών έχουν υψωθεί σε όλα τα κτίρια.

Σύμφωνα με το Reuters, το διυλιστήριο της Μοσούλης έχει περάσει στα χέρια των ισλαμιστών ενώ οι φρουροί της εγκατάστασης συμφώνησαν να παραδοθούν αμαχητί με όρο την ασφαλή διαφυγή τους.

Ο κυβερνήτης της πόλης ανακοίνωσε ότι οι ισλαμιστές έχουν υφαρπάξει και όλα τα λεφτά από τις τράπεζες της πόλης ενώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες καθώς στην περιοχή επικρατεί χάος.