MH370: Υποβρύχια μικρόφωνα φαίνεται να κατέγραψαν τη συντριβή

Έναν έντονο ήχο κατέγραψαν υποβρύχια μικρόφωνα που βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, ενισχύοντας τις ελπίδες μήπως πρόκειται για τη συντριβή της μοιραίας πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, κάτι που θα έδινε επιτέλους απάντηση για το τι έγινε με την πτήση - φάντασμα.

Επιστήμονες του Curtin University μελετούν τα σήματα αυτά, ωστόσο δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι ίδιοι καθώς λένε ότι η πιθανότητα να προέρχεται από μια ενδεχόμενη συντριβή του αεροπλάνου είναι περίπου 10%, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να οφείλεται σε κάποιο μείζον φυσικό φαινόμενο, όπως ένας σεισμός.

Τα μικρόφωνα που κατέγραψαν τα σήματα προορίζονται για διάφορες χρήσεις, όπως παρακολούθηση της θαλάσσιας ζωής ή ραντάρ του ΟΗΕ για την καταγραφή ενδεχόμενων πυρηνικών δοκιμών.

Τα σήματα αυτά καταγράφηκαν περίπου την ώρα που θεωρείται ότι πρέπει να κατέπεσε το αεροπλάνο και η πηγή τους εντοπίζεται περίπου 40 χλμ ανοικτά του νησιού Rottnest. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταγραφές δείχνουν ένα "υψηλού ενεργειακού αντίκτυπου γεγονός".

"Η πρόσκρουση ενός μεγάλου αεροσκάφους στα νερά του ωκεανού είναι ένα υψηλού ενεργειακού αντίκτυπου γεγονός και παράγει έντονους υποθαλάσσιους ήχους. Η ώρα του σήματος δεν είναι εντελώς άσχετη με τη στιγμή που εξαφανίστηκε το αεροπλάνο" αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνών Dr Duncan.

Και πάλι όμως, το ηχητικό σήμα, ακόμη και αν σχετιστεί με το αεροπλάνο της Malaysia δεν θα αποδείξει από μόνο του τίποτε παρά μόνον ότι θα περιορίσει την περιοχή των ερευνών για τα συντρίμμια του σκάφους.