Σοκ από τον ΟΗΕ: 200.000 παιδιά θα πεθάνουν από πείνα στη Σομαλία

Έως και 200.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών μπορεί να πεθάνουν από σοβαρό υποσιτισμό στην Σομαλία ως το τέλος του έτους, αν ο ΟΗΕ δεν λάβει επείγουσα χρηματοδότηση για να αποτρέψει έναν μαζικό λιμό, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.

Η UNICEF έχει λάβει μόνον 15 από τα 150 εκατομμύρια δολάρια που ζητεί από τα κράτη δωρητές, προκειμένου να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες σε πάνω από 3 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά στην χώρα αυτή φέτος. Αν δεν ληφθεί αμέσως χρηματοδότηση, η UNICEF θα πρέπει να αναστείλει τις ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών υγειονομικές της υπηρεσίες εντός ενός μήνα.

"Η Σομαλία έχει 200.000 παιδιά μικρότερα της ηλικίας των πέντε ετών που κινδυνεύουν να πεθάνουν ως το τέλος του έτους 2014 από σοβαρό υποσιτισμό αν δεν λάβουν θεραπευτική βοήθεια, η οποία σώζει ζωές", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου o ", δήλωσε  εκπρόσωπoς της UNICEF, Κριστόφ Μπουλιεράκ.

Περίπου 50.000 παιδιά στην Σομαλία κάτω των πέντε ετών υποφέρουν σήμερα από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό, σύμφωνα με την οργάνωση.

Το Μογκαντίσου έχει εξάλλου πληγεί από μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει μαχητές Σεμπάμπ, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα και οι οποίοι αγωνίζονται κατά της κυβέρνησης ακόμη και μετά την εκδίωξή τους από την σομαλική πρωτεύουσα στα μέσα του 2011.