Συμβούλιο Ασφαλείας: Τρομοκρατική οργάνωση η Μπόκο Χαράμ

Η επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα τοποθέτησε σήμερα στη "μαύρη λίστα" και την ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ η οποία έχει απαγάγει εκατοντάδες μαθήτριες σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση.

Οι κυρώσεις κατά της ριζοσπαστικής οργάνωσης περιλαμβάνουν διεθνές πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση ταξιδιών και εμπάργκο όπλων. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί η Μπόκο Χαράμ στη μαύρη λίστα των κυρώσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα .

"Σήμερα , το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε ένα σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης της Νιγηρίας να νικήσει τη Μπόκο Χαράμ και να οδηγήσει τη δολοφονική ηγεσία της να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες" ανέφερε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουρ. "Με την προσθήκη της Μπόκο Χαράμ στη λίστα 1267 των κυρώσεων του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας βοηθά ώστε να κλείσουν οι σημαντικές λεωφόροι της χρηματοδότησης , τα ταξίδια και η ενίσχυση της οργάνωσης σε όπλα ενώ γίνεται κατανοητή η παγκόσμια ενότητα κατά των φρικαλεοτήτων" συμπλήρωσε η Πάουερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μέχρι πρόσφατα , η Νιγηρία εμφανιζόταν απρόθυμη να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ που στη γλώσσα Χάουσα σημαίνει η "δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία" και θεωρείται ένα χαλαρό πρότυπο του κινήματος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ για την κατάταξη της οργάνωσης στη λίστα των κυρώσεων, η Μπόκο Χαράμ περιγράφεται ως συνεργάτης της Αλ Κάιντα και της Οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ ( AQIM ).

"Η Μπόκο Χαράμ διατηρεί σχέσεις με την οργάνωση της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ κυρίως σε θέματα κατάρτισης και υλικής υποστήριξης", σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που συνοδεύει την προτεινόμενη λίστα. "Για παράδειγμα η Μπόκο Χαράμ έχει αποκτήσει πολύτιμη γνώση για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από την AQIM . Ένας αριθμός των μελών της Μπόκο Χαράμ πολέμησαν στο πλευρό της Αλ Κάιντα στο Μάλι το 2012 και το 2013, πριν επιστρέψουν στη Νιγηρία με τρομοκρατική τεχνογνωσία" συμπληρώνεται.