Ποιος είναι ο παρανοϊκός, αιμοσταγής αρχηγός της Μπόκο Χάραμ

 Είναι διακριτικός, μοναχικός και ικανός για ο,τιδήποτε καθώς δεν φοβάται. Σπανίως εμφανίζεται δημοσίως και πολλές φορές έχουν ισχυριστεί ότι έχει σκοτωθεί. Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο αρχηγός της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα λόγω της απαγωγής 228 κοριτσιών στη βόρεια Νιγηρία, στην ουσία σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο στη χώρα, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης, το 2009.

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την προσωπική του ζωή και την ηλικία του-υπολογίζεται ότι πρέπει να είναι γύρω στα σαράντα-, γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι- αφού έλαβε την πρώτη του εκπαίδευση από ένα μουσουλμάνο ιερωμένο, πήγε στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Μπόρνο, για να εμβαθύνει τη μελέτη του Κορανίου στη Σχολή Νομικών και Ισλαμικών Σπουδών. Εκεί γνώρισε τον Μοχάμεντ Γιουσούφ, ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει "η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία"), και έγινε ο πιστός υπαρχηγός του.

Το 2009, οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία στόχευε τότε κυρίως αστυνομικούς και στρατιώτες. Ο Γιουσούφ σκοτώθηκε μαζί με χίλιους αντάρτες, ενώ ο ίδιος ο Σεκάου θεωρήθηκε νεκρός. Ένα χρόνο μετά όμως,ο Σεκάου εμφανίστηκε, δήλωσε ότι είναι ο νέος ηγέτης της οργάνωσης και προειδοποίησε ότι θα εκδικηθεί για τους "μάρτυρες". Το 2012 και το 2013, οι αρχές ανακοίνωσαν και πάλι ότι τον σκότωσαν, αλλά διαψεύστηκαν ξανά.

Στο στόχαστρο της οργάνωσης άρχισαν πλέον να μπαίνουν σχολεία, εκκλησίες και τζαμιά. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι 4.000 αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις της οργάνωσης.

Το 2012, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, δήλωνε τα εξής: "Μ' αρέσει να σκοτώνω ο,τιδήποτε με διατάζει ο Θεός να σκοτώσω, όπως μ' αρέσει να σκοτώνω κοτόπουλα και πρόβατα".

 Ο Σεκάου χρησιμοποιεί την πίστη ως εργαλείο για να στρατολογεί νέα μέλη και μιλά άριστα τέσσερις γλώσσες. Για να αποφεύγει περιττούς κινδύνους, ασκεί την ηγεσία του μέσα από ένα στενό κύκλο εμπίστων ανθρώπων.

Μετακινείται συνεχώς και αξιοποιεί τις δασικές εκτάσεις κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα και με το Καμερούν για να κρύβει τις βάσεις του. Χάρις σε λεηλασίες, έχει αποκτήσει ελαφρύ οπλισμό και ένα στόλο στρατιωτικών οχημάτων. Έχει επίσης επαφές με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (στο βόρειο Μαλί) και η Αλ Σεμπάμπ (στη Σομαλία).

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον έχουν επικηρύξει με επτά εκατομμύρια δολάρια.  

Ο πλανήτης έμαθε τον αρχηγό της Μπόκο Χάραμ με τον πιο οδυνηρό τρόπο- το βίντεο όπου ο ηγέτης της οργάνωσης παραληρεί για το ότι θα πουλήσει ως νύφες τα 230 κορίτσια που απήγαγε στις 14 Απριλίου...