Βραζιλία: Η ασφάλεια το μεγάλο στοίχημα για το Μουντιάλ

Η τήρηση της τάξης και της ασφάλειας αποδεικνύεται ο μεγάλος πονοκέφαλος -μεγαλύτερος και από το να τελειώσουν τα έργα την ώρα τους- για τις αρχές της Βραζιλίας. Την ώρα που η έναρξη του Μουντιάλ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων εντείνονται και οι ταραχές ξεσπούν καθημερινά στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. 

Οι εργατικές ενώσεις πληθαίνουν τις πορείες τους, όσο πλησιάζει η σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με σκοπό αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στις απεργίες συμμετέχουν ακόμα και οι αστυνομικοί, οι οποίοι εχθές απήχαν από τα καθήκοντά τους σε 14 πολιτείες, με μισθολογικά αιτήματα.

Στα τελευταία επεισόδια βίας, λεωφορεία τυλίχθηκαν στις φλόγες στο Σάο Πάολο, στην διάρκεια απεργίας των οδηγών λεωφορείων.

Οδηγοί και άστεγοι ένωσαν τις φωνές τους, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ζητώντας να δοθούν χρήματα στις κοινωνικές ομάδες που τα έχουν ανάγκη και όχι στο Μουντιάλ.  

Από πέρυσι έχουν ξεκινήσει σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, με τις αρχές να δυσκολεύονται να ελέγξουν την κατάσταση. Ήδη, τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει πως στη διάρκεια του Μουντιάλ θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τόσο στο Σάο Πάολο όσο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Αστακός το Ρίο Ντε Τζανέιρο

Μπροστά στην αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή, η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισαν την ανάπτυξη 20.000 αστυνομικών και στρατιωτών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Το μεικτό σώμα αστυνομικών και στρατιωτών θα αναλάβει από αυτή την εβδομάδα να περιπολεί την βραζιλιάνικη πόλη ενώ, στο πλάνο ασφαλείας έχουν ενταχθεί αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία, που θα περιπολούν και θα ελέγχουν τις πορείες διαμαρτυρίας.

Η τεράστια δύναμη ασφάλειας θα παραμείνει στο Ρίο μέχρι και το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκειμένου να διασφαλίσει την τάξη.  

Το έργο των βραζιλιάνικων δυνάμεων ασφαλείας θα συνδράμουν Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί αλλά και αστυνομικοί από πολλές άλλες χώρες, ειδικά εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση των χούλιγκαν.

Φορώντας τις εθνικές τους στολές, προκειμένου να αναγνωρίζονται εύκολα, οι 200 περίπου ξένοι αστυνομικοί θα βρίσκονται στη Βραζιλία καθ’ όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ και θα έχουν κυρίως δυο αποστολές: αφενός, θα λειτουργούν ως βασικοί συνομιλητές των συμπατριωτών τους που θα ταξιδέψουν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, και αφετέρου, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τυχόν ταραχοποιούς από τις πατρίδες τους.