Σκηνές χάους στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών μετατράπηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στο Ριο ντε Τζανέιρο, καθώς βίαια επεισόδια ξέσπασαν με αφορμή πορεία διαμαρτυρίας για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η διαδήλωση ξεκίνησε μεν ειρηνικά, αλλά δεν έμεινε έτσι μέχρι τέλους.

Τα τηλεοπτικά συνεργία κατέγραψαν σκηνές χάους. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν μηχανές έκδοσης εισιτηρίων και περιστρεφόμενες θύρες και η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. 

Ένας εικονολήπτης τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλά άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα καθώς όλα συνέβησαν σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μια διαδηλώτρια τονίζει: “Το θέμα δεν είναι μόνο για την αύξηση των εισιτηρίων στις δημόσιες μεταφορές. Αν είχαμε καλές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, δεν θα βλέπατε τόσους πολλούς πολίτες στους δρόμους. Πιο πάνω από αυτά όμως βλέπετε ότι βάζουν τις δαπάνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι περιττές. Πραγματικά δεν τις έχουμε ανάγκη. Θέλουμε υγεία, εκπαίδευση και αξιοπρεπή μέσα μαζικής μεταφοράς”.

Η Βραζιλία συγκλονίστηκε από μεγάλες διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι, την περίοδο του Confederations Cup. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον Ιούνιο στο Μουντιάλ, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία έχει αναλάβει και την φιλοξενία των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.