Ταξιδιωτικές οδηγίες για την Κένυα – Αιματηρή επίθεση στο Ναϊρόμπι

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι.

Σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (NDOC) στον λογαριασμό του στο Twitter: "Αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις. Η πρώτη σημειώθηκε σε ένα “ματάτου” (μικρό λεωφορείο) 14 θέσεων, η δεύτερη στην αγορά της Τζικόμπα. Τέσσερα θύματα".

Ο Τζάρεντ Ότζουκ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κένυας, δήλωσε ότι η αστυνομία πιστεύει ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. αλλά τέτοιου είδους επιθέσεις αποδίδονται στην ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ - η οποία είχε εξαπολύσει την επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

"Η τρομοκρατία δεν είναι ένα κακό που γεννήθηκε στην Κένυα. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο φαινόμενο", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν αφού η Κένυα κατηγόρησε τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Αυστραλία επειδή εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα εξαιτίας "τρομοκρατικών απειλών", με αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα θέρετρα κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού.

Εξάλλου σήμερα τα δύο μεγαλύτερα βρετανικά πρακτορεία ταξιδίων, το Thomson και το First Choice, ξεκίνησαν την απομάκρυνση των 400 πελατών τους που βρίσκονται στις κενυατικές ακτές και ακύρωσαν ως τις 31 Οκτωβρίου τις πτήσεις τους προς τη Μομπάσα.

Η απόφαση αυτή ήρθε 48 ώρες μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για "συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή στην περιοχή" της Μομπάσα. Η απειλή αυτή "περιλαμβάνει απαγωγές. Ο βασικός φόβος προέρχεται από ριζοσπάστες που συνδέονται με τους Σεμπάμπ", σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.