Χιλή: 6 νεκροί και τρεις κατεστραμμένες επαρχίες από τα 8.2 Ρίχτερ

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ύστερα από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις ακτές της Χιλής στις 2:46 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, 20:46 τοπική.  

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι αρχές έκαναν ένα πρώτο απολογισμό και κήρυξαν τρεις βόρειες επαρχίες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον σεισμό ως "πληγείσες περιοχές". 

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κηρύχθηκαν οι περιοχές του Tarapaca, Arica και Parinacota,στις οποίες αναπτύσσονται ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με στόχο την "αποφυγή περιπτώσεων λεηλασίας και αταξίας".

Η Πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ δήλωσε ότι η χώρα "αντιμετώπισε καλά την κατάσταση" και κάλεσε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές "να κρατήσει την ψυχραιμία τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών". 

Αμέσως μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για όλη την λατινοαμερικανική ακτή του Ειρηνικού και οι αρχές διέταξαν την εκκένωση παραλιακών πόλεων. 

Μέσα σε 45 λεπτά κύματα δύο μέτρων έπληξαν το βόρειο τμήμα της Χιλής - προκαλώντας κυρίως υλικές ζημιές και κατολισθήσεις- ενώ όλη τη νύχτα σημειώνονταν πολλοί μετασεισμοί , με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. 

Τα ξημερώματα, η εθνική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της χώρας ανακοίνωσε την άρση του συναγερμού για όλες τις περιοχές. 

Διαβάστε ακόμα: Ιαπωνία: Προειδοποίηση για τσουνάμι από τον σεισμό της Χιλής

Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός τρομοκράτησε τους Χιλιανούς και ξύπνησε μνήμες από το 2010, όταν 8,8 Ρίχτερ προκάλεσαν τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.