“Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι ρατσιστές”

Η φράση του Γενικού Εισαγγελέα της Αυστραλίας, Τζορτζ Μπράντις, ότι "οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι ρατσιστές", έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, και όχι μόνο.

Ο κ. Brandis έκανε την δήλωση αυτή υπερασπιζόμενος τις αλλαγές στη σχετική νομοθεσία που, όπως είπε, "προστατεύουν από τις ρατσιστικές επιθέσεις", ενώ "διασφαλίζουν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης".

Μέλη της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση, τα άλλα πολιτικά κόμματα, οι ηγεσίες 150 και πλέον μεταναστευτικών κοινοτήτων Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και η ελληνική παροικία, και οργανισμοί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδίκασαν απερίφραστα τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα και προειδοποίησαν για "ανένδοτο αγώνα" κατά της αποδυνάμωσης του Νόμου περί Φυλετικών Διακρίσεων.

Παράλληλα, με την αποδυνάμωση του Νόμου περί Φυλετικών Διακρίσεων, ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανακοίνωσε την επαναφορά των βρετανικών τίτλων ευγενείας Knight (σερ) για Αυστραλούς ευπατρίδες και Dame για Αυστραλές, μέλη της κοινωνικής ελίτ, που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα.

Τα δυο αυτά μέτρα, κατά τους αναλυτές, οδηγούν την Αυστραλία στις συντηρητικές πολιτικές του παρελθόντος.