Απαγόρευσε τις διαδηλώσεις το Μπαχρέιν

Την καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων στη χώρα ανακοίνωσαν οι αρχές στο Μπαχρέιν, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας.

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρωί το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ο υπουργός Εσωτερικών σεΐχης Ρασίντ μπιν Αμπντάλα αλ Χαλίφα δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και “της κοινής ειρήνης”.

Ο υπουργός είπε ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, των οποίων ηγήθηκε το σιιτικό κόμμα αλ Ουέφακ, σημαδεύτηκαν από πράξεις βίας και «ενέργειες δολιοφθοράς» και ότι οι διαδηλωτές «κάλεσαν σε ανατροπή της εξουσίας».

“Έπειτα από όλες αυτές τις παραβιάσεις που απειλούν την κοινή ειρήνη και τη σταθερότητα, αποφασίστηκε να σταματήσουν όλες οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις δεν θα λαμβάνουν πλέον άδεια ως την αποκατάσταση της τάξης και της σταθερότητας”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι αρχές είχαν αρνηθεί να δώσουν άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποίησης του αλ Ουέφακ την Κυριακή κοντά στο σιιτικό χωριό αλ Ακρ, στα προάστια της πρωτεύουσας Μανάμα, όπου λαμβάνει χώρα σύμφωνα με την αντιπολίτευση μια “πολιορκία” από τις αρχές, μετά την βομβιστική επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν αστυνομικό την 18η Οκτωβρίου.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης κατόπιν είχε οργανώσει, με τη συμφωνία των αρχών, μια συγκέντρωση κοντά στο χωριό, στην διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και “κάτω ο Χάμαντ”, αναφερόμενοι στον βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Οι διαδηλώσεις είχαν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την αστυνομία να κάνει χρήση το απόγευμα της Παρασκευής δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσει τους συμμετέχοντες, κυρίως σιίτες.