Γύρισαν “σπίτι” μετά από 6 μήνες στο διάστημα

Ένας Αμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει το Νοέμβριο μια ιστορική έξοδο στο διάστημα με τη δάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, προσγειώθηκαν σήμερα με ασφάλεια στο Καζακστάν, αψηφώντας την κακοκαιρία και τερματίζοντας τη διάρκειας 166 ημερών αποστολή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μέσα στην κάψουλα του Σογιούζ ήταν ο πρώην διοικητής του ISS Όλεγκ Κλότοφ και οι μηχανικοί πτήσης Σεργκέι Ριαζάνσκι και Μάικλ Χόπκινς της NASA (φωτ), οι οποίοι είχαν αναχωρήσει μαζί για το διάστημα, στις 25 Σεπτεμβρίου.

"Προσγειωθήκαμε!" έγραψε μια τεράστια οθόνη στο ρωσικό Κέντρο Ελέγχου της αποστολής έξω από τη Μόσχα, καθώς η κάψουλα καθόδου προσγειωνόταν στο παγωμένο έδαφος στις 09:24 (τοπική ώρα, 05:24 ώρα Ελλάδας) νοτιοανατολικά της πόλης Ζεζκαζγκάν στο κεντρικό Καζακστάν.

"Ασφαλής άφιξη πίσω στη Γη", δήλωσε ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής της NASA ενώ η εικόνα έδειχνε οχήματα 4Χ4 να σπεύδουν προς την κάψουλα διασχίζοντας μια παγωμένη στέπα. "Η υγεία του πληρώματος είναι καλή", ανακοίνωσε η NASA.

Πίσω στον ISS άφησαν ένα μικρό πλήρωμα με επικεφαλής τον Κοΐτσι Ουακάτα, τον πρώτο Ιάπωνα που διοικεί το σταθμό. Άλλα τρία μέλη του πληρώματος πρόκειται να φθάσουν στον ISS αργότερα αυτό το μήνα.