Στα οδοφράγματα τιμά η Βενεζουέλα την επέτειο θανάτου του Τσάβες

Με στρατιωτικές παρελάσεις και λαμπρές εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα, η Βενεζουέλα τιμά σήμερα την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτης της Ούγκο Τσάβες, δίνοντας στον διάδοχο του, Νικολά Μαδούρο, μια "ανάσα" από το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρία που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες, με τουλάχιστον 18 νεκρούς.  

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του "κομαντάντε Τσάβες" αναμένεται να διαδηλώσουν στο Καράκας και σε άλλες μεγάλες πόλεις, προς τιμήν του σοσιαλιστή ηγέτη που- επί 14χρόνια στην εξουσία-κέρδισε τη λατρεία των φτωχών και αποξενώθηκε από τις μεσαίες και ανώτερες τάξεις.  

Η αντιπολίτευση ζήτησε να μην γίνουν σήμερα διαδηλώσεις , παρόλα αυτά οι φοιτητές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις αποφάσισαν να βγουν και πάλι στους δρόμους.

Ο Μαδούρο ελπίζει σήμερα να ανεβάσει τη δημοτικότητά του και αν γίνει συμπαθείς στα μάτια του λαού, δίνοντας το παρόν στην παρέλαση στην πρωτεύουσα ενώ θα προσκυνήσει τον "πατέρα" του στο στρατιωτικό μουσείο - στο σημείο που ο Τσάβες ξεκίνησε το 1992 την πολιτική του καριέρα με μια απόπειρα πραξικοπήματος- η σορός του οποίου βρίσκεται σε μια μαρμάρινη σαρκοφάγο.

Οι αιματηρές  διαδηλώσεις στη χώρα ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουαρίου για τον κολοσσιαίο πληθωρισμό,  τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και τις ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής. Από τότε, 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.