Έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα από τον ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τις αρχές της Βενεζουέλας "να ακούσουν προσεκτικά τις προσδοκίες" των διαδηλωτών και να ξεκινήσουν διάλογο με την αντιπολίτευση, την ώρα που οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται στους δρόμους του Καράκας και άλλων μεγάλων πόλεων. 

Ο γγ έκανε αυτή τη δήλωση λίγη ώρα πριν συναντηθεί στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Elias Jaua.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο ΟΗΕ εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι ο κ. Μπαν "επανέλαβε την ελπίδα του να δει μειωμένες εντάσεις και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο" στη Βενεζουέλα. 

Από την πλευρά του όμως, ο Elias Jaua δήλωσε ότι η Βενεζουέλα είναι " το θύμα ενός "ψυχολογικού πολέμου, μιας προπαγάνδας" που κάνουν από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

"Η προπαγάνδα που πραγματοποιούν ορισμένες εθνικές και διεθνείς εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης μεταφέρει την λανθασμένη ιδέα ότι υπάρχει χάος στη χώρα μας και αδιάκριτη καταστολή ενάντια στο λαό", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας , στόχος των δυτικών πολυεθνικών είναι να απεικονίσουν τη Βενεζουέλα ως μια χώρα που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για να "δικαιολογήσουν μια ξένη επέμβαση". 

Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι - κυρίως νέοι διαδηλωτές και φοιτητές- έχασαν τη ζωή τους στο αντικυβερνητικό "κύμα" που ξέσπασε τον Φεβρουάριο στη Βενεζουέλα, εναντίον της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του νέου προέδρου Νικολά Μαδούρο.