Στο τραπέζι και πάλι καθεστώς και αντιπολίτευση της Συρίας

Σε... απολύτως τίποτα δε συμφώνησαν την περασμένη φορά. Εκτός από το να επιστρέψουν.

Καθεστώς και αντιπολίτευση της Συρίας επιστρέφουν σήμερα στη Γενεύη προκειμένου να προσπαθήσουν για ακόμη μια φορά να επιτύχουν ειρήνευση μετά από 3 χρόνια αιματηρού εμφυλίου στη Συρία.

Οι δυο πλευρές συναντώνται υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι για να συνεχίσουν την ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 έπειτα από διακοπή μιας εβδομάδας.

Ο Μπραχίμι πρόκειται να έχει αρχικά χωριστές συνομιλίες με καθεμιά αντιπροσωπεία, με στόχο να βρεθούν όλοι αύριο, Τρίτη, στο ίδιο τραπέζι.

Έπειτα από την επίπονη πρώτη σύνοδο της διάσκεψης, ο βετεράνος διπλωμάτης είχε παραδεχθεί ότι τα αποτελέσματα είναι φτωχά, καθώς το κύριο κεκτημένο είναι το γεγονός ότι οι εμπόλεμοι, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια σύγκρουσης, μίλησαν μέσω του ιδίου και δέχθηκαν να συνεχίσουν να ομιλούν.

Το μοναδικό μέχρι στιγμής συγκεκριμένο σημείο στο διάλογο αυτό είναι το γεγονός ότι ο ΟΗΕ προσπάθησε να αποσπάσει την υιοθέτηση ενός "ανθρωπιστικού μέτρου εμπιστοσύνης", μιας συμφωνίας ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση ώστε ο παγκόσμιος οργανισμός να βοηθήσει τον πληθυσμό της παλιάς πόλης της Χομς, η οποία πολιορκείται από το 2012.

Για να προετοιμάσουν τη νέα σύνοδο της Γενεύης, οι δύο συνανάδοχοι της διάσκεψης, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι οποίες κατέβαλαν πολλές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες για να συγκεντρώσουν τους εμπολέμους γύρω από το ίδιο τραπέζι, επικοινώνησαν πάλι το Σάββατο. Οι υπουργοί τους επί των Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι, είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία.

Η Γαλλία απαιτεί πρόσβαση των αμάχων στην ανθρωπιστική βοήθεια

Η Γαλλία, από κοινού με άλλες χώρες, θα καταθέσει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να απαιτήσει την πρόσβαση του πληθυσμού των αμάχων στην ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκημένες πόλεις της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.