Συρία: Χωρίς φως στο τούνελ της κρίσης κλείνει η Γενεύη 2

Αυλαία πέφτει σήμερα Παρασκευή στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη διάσκεψη της Γενεύης ΙΙ με στόχο να βρεθεί κάποια λύση για τον αιματηρό εμφύλιο που σπαράζει τη Συρία. Ωστόσο δεν φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Και οι δυο πλευρές παρέμειναν αμετακίνητες και δεν υποχώρησαν ούτε στο ελάχιστο στα αιτήματα τους. Δεν υπήρξε καν συμφωνία για τους εγκλωβισμένους στις πόλεις που έχουν γίνει θέατρο των μαχών ή έστω στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Χομς.

Μόνο ελπιδοφόρο σημείο ότι δεν έκλεισε από καμία πλευρά απολύτως ο δίαυλος επικοινωνίας και έτσι αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών στις 10 Φεβρουαρίου.

Από την αρχή η πλευρά του καθεστώτος είχε βάλει κόκκινη γραμμή την αποχώρηση Άσαντ κάτι που αρνείται να δεχτεί η αντιπολίτευση.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης "πάρα πολύ απογοητευμένος" που τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Χομς βρίσκονται ακόμη καθηλωμένα.

Σε μια μόνη και συμβολική κίνησης συμφωνίας και οι δυο αντιπροσωπείες δέχτηκαν να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τους 130.000 ανθρώπους (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) που έχουν χάσει τη ζωή τους στην εμφύλια σύρραξη.