Χωρίς τον Άσαντ η ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη

Η ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αντιπροσώπων του καθεστώτος -- χωρίς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Ασαντ -- και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

"Η Γενεύη 2 θα πραγματοποιηθεί, αλλά υπενθυμίζω ότι στόχος της δεν είναι μια πρόχειρη κουβέντα για τη Συρία, είναι μια αναζήτηση συναίνεσης ανάμεσα σε αντιπροσώπους του καθεστώτος --χωρίς τον Μπασάρ αλ- Ασαντ-- και τη μετριοπαθή αντιπολίτευση με στόχο το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης με όλες τις εξουσίες", τόνισε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοσταθμό France Culture.

"Είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι η μόνη λύση για να μην έχουμε ούτε τον Ασαντ, ούτε τρομοκράτες", πρόσθεσε.

"Είναι μια θέση σωστή. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τώρα τις θέσεις αυτές. Ακόμα καλύτερα", πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι "η καλύτερη ευκαιρία" για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης κοινής συμφωνίας ".

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι θα συναντηθεί για μια ακόμα φορά στις 20 Δεκεμβρίου με Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους για την προετοιμασία της διάσκεψης και κυρίως για την επιλογή των προσώπων που θα συμμετάσχουν σ' αυτήν.