Γενεύη: Απομακρύνεται η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Απομακρύνονται οι -πρώιμες όπως φαίνεται- ελπίδες για επίτευξη της συμφωνίας του αιώνα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από τις πυρετώδεις συνομιλίες που διεξάγονται από χθες στη Γενεύη. 

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι "αυτή τη στιγμή" δεν υπάρχει συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γεφυρωθούν μεγάλα χάσματα με την Τεχεράνη.

"Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν ακόμη κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα στο τραπέζι, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη", πρόσθεσε.

Ο Κέρι έφτασε σήμερα στη Γενεύη, όπου θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Το περιεχόμενο των κρίσιμων συνομιλιών δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό αλλά ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι  ηΟμάδα 5+1 θα ζητήσει από το Ιράν να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού (ουρανίου) σε ποσοστό 20% και θα επιβραδύνει τις εργασίες του στον αντιδραστήρα βαρέος  ύδατος στο Αράκ, με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των κυρώσεων.

Ωστόσο, μιλώντας στον ιρανικό Τύπο, ο Αμπάς Αραγτσί, επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών, υπογράμμισε ότι "η διακοπή του εμπλουτισμού (ουρανίου) είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ο εμπλουτισμός είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί στο Ιράν".

"Έχουμε μια δύσκολη δουλειά μπροστά μας. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ διαφορετικές και δεν θα είναι εύκολο να τις προσεγγίσουμε, όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να το κάνουν" δήλωσε χθες, μετά τις πρωτες διαπραγματεύσεις ο Αραγτσί.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός πάντως Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ δεν θα αναγνωρίσει καμία συναφθείσα συμφωνία.