Η εκεχειρία βάφτηκε με αίμα στη Συρία

Όχι απλά εύθραυστη αλλά αδύνατη μοιάζει η συμφωνία για ολιγοήμερη έστω κατάπαυση του πυρός στη Συρία, μία μόλις μέρα αφότου οι δύο πλευρές έδωσαν το λόγο τους να αφήσουν τα όπλα κατά μέρος ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Άντχα.

Από το πρωί σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ η πιο σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας έγινε το μεσημέρι στη Δαμασκό όταν εξερράγη βόμβα παγιδευμένη σε αυτοκίνητο.

Από την έκρηξη μπροστά από τέμενος σε σουνιτική συνοικία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Επίσης έχουν υποστεί ζημιά αρκετά κτίρια, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αρμάτων μάχης και ελεύθερων σκοπευτών στο προάστιο Χαράστα της Δαμασκού.

Συγκρούσεις ξέσπασαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γύρω από συριακή στρατιωτική βάση στην ανατολική περιφέρεια της Μααρέτ αλ-Νουμάν και έπεσαν έξι ρουκέτες στη συνοικία Χαλντιγιέ της Χομς που ελέγχουν οι αντάρτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο άνθρωποι.

Ο στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας το κοντινό χωριό Ντέιρ Σάρκι. Σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι προέβη σε αντίποινα.

"Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις, παραβιάζοντας κατ'αυτόν τον τρόπο σαφώς την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων την οποία προσυπέγραψε η διοίκηση του στρατού. Οι γενναίες μας ένοπλες δυνάμεις απαντούν σε αυτές τις παραβιάσεις και καταδιώκουν αυτές τις ομάδες", αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του στρατού.

Από το πρωί όμως προμηνυόταν ότι η επιχειρούμενη εκεχειρία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε διάφορες πόλεις, όπως στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, στο Χαλέπι, στο Ντέιρ Εζόρ. στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Ράκα και στην επαρχία της Ντεράα, σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην έξοδο τζαμιών.