“Εύθραυστη” τετραήμερη εκεχειρία στη Συρία

Κατάπαυση του πυρός για όσο θα διαρκέσει η μουσουλμανική γιορτή του “Έιντ αλ Άντχα” αποφάσισαν σήμερα οι αντάρτες και οι δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από το διεθνή διαμεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι.

Η εκεχειρία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή, και για τέσσερις ημέρες, είναι αρκετά εύθραυστη δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές επιφυλάχθηκαν για αντίποινα σε περίπτωση παραβιάσεων.

Χαιρετίζει επιφυλακτικά η διεθνής κοινότητα

Τη συμφωνία εκεχειρίας χαιρέτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

“Απλώς ευελπιστούμε ολόψυχα πως τα όπλα θα σιγήσουν και πως θα υπάρξει μία κατάπαυση της βίας ώστε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να βοηθήσουν όλους εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Μπαν, Μάρτιν Νεσίρκι.

Φανερά επιφυλακτικός δήλωσε ακόμα πως “ο κόσμος αναμένει να δει τι πρόκειται να γίνει αύριο το πρωί”, προσθέτοντας πως δεν είναι βέβαιος ότι η εκεχειρία θα τηρηθεί εξαιτίας της αμοιβαίας “δυσπιστίας” ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, της κυβέρνησης και των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Την ελπίδα πως η συμφωνία θα τηρηθεί εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ δήλωσε: “Εκείνο που ελπίζουμε και αναμένουμε είναι ότι δεν θα μιλούμε απλώς για εκεχειρία, αλλά και θα την τηρούμε κιόλας, αρχίζοντας από την κυβέρνηση και εμείς θα παρατηρούμε τα πάντα από πολύ κοντά”, προσθέτοντας ότι “η συριακή κυβέρνηση είναι πολύ καλή στο να δίνει υποσχέσεις και λιγότερο καλή στο να τις εφαρμόζει πλήρως.”

Θετικά σχολίασε τη συμφωνία και το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλι Ακμπάρ Σαλεχί, είπε στο Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ Μουάλεμ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, ότι “η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από τον στρατό της Συρίας είναι ένα θετικό βήμα που πρέπει να χαιρετιστεί."