Τουρκία: Μεταθέτουν εισαγγελείς που διέταξαν συλλήψεις

Με μεταθέσεις εισαγγελέων (δυσμενείς στις περισσότερες των περιπτώσεων) συνεχίζεται η αποξήλωση του κρατικού μηχανισμού από την κυβέρνηση της Τουρκίας στον απόηχο του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που έφερε τη χώρα στα όρια της πολιτικής ανατροπής.

Οι εισαγγελείς που μετατέθηκαν είχαν διατάξει συλλήψεις για εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Οι μεταθέσεις έγιναν έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών Εισαγγελέων, όπου εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος σύμφωνα με το νόμο προεδρεύει, με τους διορισμούς που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες την πλειοψηφία έχουν οι θεωρούμενοι «φιλοκυβερνητικοί» δικαστικοί.

Ο εισαγγελέας Μουαμάρ Ακάς που είχε δώσει τις εντολές για το δεύτερο κύμα προσαγωγών είναι μεταξύ των 20 εισαγγελέων που μετατέθηκαν.

Επίσης ήρθησαν οι εντολές προσαγωγής που είχε δώσει ο εισαγγελέας για 41 πρόσωπα στο δεύτερο κύμα προσαγωγών την 25η Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν λόγω άρνησης της αστυνομίας να υλοποιήσει τις εντολές του εισαγγελέα.

Ήδη εδώ και μέρες είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του στην υπόθεση διαφθοράς, ενώ τώρα μετατίθεται στην εισαγγελία Ραιδεστού (Τεκίρνταγ).

Στο δεύτερο κύμα ο Ακάς είχε δώσει εντολή να προσαχθούν 41 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο γιος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Γιασίν Αλ Καντί και οι συνεργάτες του και διάφοροι τούρκοι επιχειρηματίες.

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη το απόγευμα της Πέμπτης ήταν το γεγονός ότι ήρθησαν οι αποφάσεις προσαγωγής για τα 41 πρόσωπα.

Με την απόφαση του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων μετατέθηκαν επίσης ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης και οι τέσσερις βοηθοί του.