Σε τροχιά έκρηξης η Τουρκία

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, όπου παρά τον ανασχηματισμό και την είσοδο νέων προσώπων στην κυβέρνηση, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. 

Έξι μήνες μετά την εξέγερση της πλατείας Ταξίμ, όταν οι Τούρκοι πολίτες εκδήλωσαν μαζικά τη δυσφορία τους για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ερντογάν, η ίδια πλατεία αποτελεί και πάλι το επίκεντρο των κινητοποιήσεων εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε το βράδυ της Παρασκευής μια συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιχειρούσαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει εδώ και μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν λίγο πριν τις 19:00 (τοπική ώρα) χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από την πλατεία, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού.

Εξάλλου, 500-600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα φωνάζοντας συνθήματα όπως "κυβέρνηση, παραιτήσου". Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια στην κινητοποίηση αυτή.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Ερντογάν εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση συγκλονίζεται από ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που υποχρέωσε ήδη τον Ερντογάν να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό.

Παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος δημοσίευσαν νέες, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Η Χουριέτ δημοσίευσε έφερε στο φως μία λίστα με 41 γνωστά ονόματα επιχειρηματιών που δεν κλήθηκαν σε απολογία για το σκάνδαλο διαφθοράς, επειδή καθαιρέθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο ίδιος που είχε ετοιμάσει και σχετικό έγγραφο κλήτευσης του υιού Ερντογάν

Στρατός: Δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη 

"Καμία ανάμειξη" δεν προτίθεται να έχει ο τουρκικός στρατός στις εξελίξεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία.  "Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολιτικές διαμάχες", υπογραμμίζει το γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση ήρθε ουσιαστικά σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας Daily Star που πρόσκειται φιλικά προς την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Το άρθρο ήταν γραμμένο από ένα πολιτικό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού που ουσιαστικά υποστήριζε ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση ενδέχεται να ξέσπασε για να ανοίξει ο δρόμος για μια παρέμβαση του στρατού στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Πολλοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ουσιαστικά η ανακοίνωση για "μη ανάμειξη" από πλευράς του στρατού είναι παρέμβαση, αφού θίγει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με τις υποθέσεις όπως η "Εργκενεκόν", η "Βαριοπούλα" κ.ά., για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.

Φαίνεται πως το φάντασμα της μεγαλύτερης πολιτικής δίκης στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας πλανάται ακόμη πάνω από τη χώρα που μαστίζεται από την πολιτική κρίση