Αίγυπτος: Ηχηρό “ναι” στο δημοψήφισμα της στρατιωτικής κυβέρνησης

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των Αιγυπτίων πολιτών που φαίνεται να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα της χώρας, το οποίο έθεσε σε διήμερο δημοψήφισμα η στρατοκρατούμενη κυβέρνηση που ανέτρεψε με πραξικόπημα το καλοκαίρι τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. 

Το ποσοστό των Αιγυπτίων που εγκρίνουν το σύνταγμα και είπαν "ναι" στο δημοψήφισμα ξεπερνά το 95%, δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ-Χαγιάτ, ο εκρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών,υποστράτηγος Αμπντέλ Φατάχ Οτμάν. 

Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό και δεν ξεπέρασε το 55%  λόγω και του μποϊκοτάζ από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οργάνωση από όπου προέρχεται ο ανατραπείς και φυλακισμένος Μόρσι.   

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, τα αποτελέσματα μπορούν να ανοίξουν πλέον το δρόμο στον στρατηγό του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και προσωρινό κυβερνήτη, να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, κίνηση που πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη.

O εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής, Χισάμ Μοχτάρ, δήλωσε στο Ρόιτερς πως τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών αφότου έχουν κλείσει οι κάλπες.  

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, κάτι που η προσωρινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι το μοναδικό μονοπάτι προς τη δημοκρατία. Οι προεδρικές εκλογές στη χώρα θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη από τον Απρίλιο.