Το διαδραστικό “παιγνίδι” της ζωής των προσφύγων

Ένα διαδραστικό “παιχνίδι”, που για χιλιάδες συνανθρώπους μας δεν είναι καθόλου παιχνίδι, αλλά η ίδια η ζωή τους, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, επιτρέποντάς μας να μπούμε, έστω και νοερά, στη θέση των Σύρων προσφύγων που αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Στο παιχνίδι, ο χρήστης αναλαμβάνει το ρόλο της Καρίμα, μίας 28χρονης σουνίτισσας από το Αλέπο της Συρίας, που μαζί με τα παιδιά της, ηλικίας οκτώ και δέκα ετών, αναγκάζεται τρεις μήνες μετά το θάνατο του συζύγου της μετά από βομβιστική επίθεση να φύγει από τη χώρα της και να μεταναστεύσει.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, όπως μάλλον θα φαντάζεστε. Η Καρίμα θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, όπως το αν θα επιχειρήσει να φτάσει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας, αν θα παραμείνει στην Τουρκία, ή αν θα δοκιμάσει να φτάσει στη Σουηδία, όπου η νομοθεσία ευνοεί τους αιτούντες άσυλο.

Κάθε απόφαση της Καρίμα έχει και τις συνέπειές της, οι οποίες παρουσιάζονται διαδραστικά με εικόνες και βίντεο, καθώς η ιστορία συνεχίζεται, και η χώρα μας έχει κομβικό ρόλο στην ιστορία αυτή, καθώς καταγράφονται οι δυσκολίες πρόσβασης και διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, τα κέντρα κράτησης μεταναστών και η έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων.

Παίξτε το παιχνίδι πατώντας εδώ.