Άγκυρα: Βραχυπρόθεσμες οι επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς

Μόνο "βραχυπρόθεσμα" θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία και την ανάπτυξη της Τουρκίας το σκάνδαλο διαφθοράς και η αβεβαιότητα που έχει επιφέρει, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφότου ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κρατικό αξιόχρεο της χώρας.

Η ευρεία έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς, την οποία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει "συνομωσία" με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησής του, κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία με τη λίρα να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται.

"Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική πρόκληση σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα" είπε ο Σιμσέκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

"Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια επιβράδυνση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα ωστόσο με τη βασική μας υπόθεση, πιστεύω ότι καθώς η αβεβαιότητα ελαττώνεται και το οικονομικό περιβάλλον γαληνεύει… η ανάπτυξη θα μπορούσε μολαταύτα να φθάσει γύρω στο 4% (φέτος)", προσέθεσε ο υπουργός.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε σήμερα ότι αν και η πολιτική κρίση δεν επηρεάζει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, την οποία τοποθετεί στη βαθμίδα "ΒΒΒ-", η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο επιζήμια.

"Εάν το σκάνδαλο διαφθοράς συνεχιστεί επ' αόριστον, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κυβέρνηση και να υπονομεύσει την ικανότητά της να λάβει έγκαιρα μέτρα τα οποία θα διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου.

Πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Οι οικονομικές και πολιτικές πιέσεις που προκαλεί το σκάνδαλο εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσουν για πολλούς ακόμη μήνες την υιοθέτηση μιας πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής, που θα σταθεροποιούσε τον πληθωρισμό και θα έβαζε φρένο στη διολίσθηση της τουρκικής λίρας που έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά στην ιστορία της τουρκικής οικονομίας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στα χρηματιστήρια της Τουρκίας, επικρατεί σχεδόν η συναίνεση ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερα, κατά τουλάχιστον 3- 4 ποσοστιαίες μονάδες, ισχυρίζονται κάποιοι χρηματιστές, προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση προς το νόμισμα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, εμφανίζεται απρόθυμη να αυξήσει το βασικό επιτόκιο υπό τον φόβο ότι θα επιβράδυνε την ανάπτυξη εν όψει των δημοτικών και προεδρικών εκλογών.

Ο Σιμσέκ είπε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει την εσωτερική ζήτηση σε λογικά επίπεδα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.