Διεθνή αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της “τρομοκρατίας” ζητά η Μόσχα

Μετά τις δύο φονικές βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Βόλγκογκραντ της Νότιας Ρωσίας με σχεδόν 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος σε όλη την περιφέρεια.  

Την Κυριακή, μια "μαύρη χήρα"ανατινάχθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα ενώ την Δευτέρα το πρωί, βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο, σκορπώντας τον θάνατο σε 14 ανθρώπους.  

Λίγες ώρες πριν το νέο χτύπημα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε διατάξει την εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας σε συγκοινωνιακούς κόμβους και δημόσια κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά το νέο χτύπημα της Δευτέρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στη Μόσχα με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και κήρυξε εθνικό πένθος στην περιφέρεια του Βόλγκογκραντ από την 1η έως τις 3 Ιανουαρίου.

Το Κρεμλίνο παρομοίασε τις δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Συρία και άλλες χώρες και έκανε έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της "τρομοκρατίας".

"Δεν θα υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε έναν ύπουλο εχθρό, που μπορεί να ηττηθεί μόνο από κοινού", δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί άμεσα στους υπεύθυνους των επιθέσεων. Ωστόσο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα πολύνεκρα χτυπήματα συνέβησαν μετά από μια σειρά απειλών από Τσετσένους αντάρτες, όπως ο Doku Umarov, ηγέτης της εξέγερσης των ισλαμιστών στο Βόρειο Καύκασο, ο οποίος ζήτησε από τους μαχητές του να εμποδίσουν τη Ρωσία να διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στην πρωτεύουσα τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα. Στους δρόμους της Μόσχας περιπολούν συνεχώς αστυνομικά οχήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται σε μέρη όπου συγκεντρώνονται μαζικά άνθρωποι και κάθε ύποπτο αντικείμενο ερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή.

Επιπλέον, στο Βολγκογκράντ και σε άλλες περιοχές της χώρας τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας ενώ  η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή έχει αναπτύξει πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών την περίοδο των γιορτών της πρωτοχρονιάς.