Το τέλος της εποχής Ερντογάν βλέπουν ευρωβουλευτές

Το "τέλος της εποχής Ερντογάν" βλέπουν ευρωβουλευτές στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τον Έλμαρ Μπροκ, Γερμανό συντηρητικό ευρωβουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "ο Ερντογάν ξόφλησε", όπως είπε μιλώντας σήμερα στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Την εμπιστοσύνη του πάντως στο τουρκικό κράτος εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος όμως είπε ότι ο χειρισμός της κρίσης από την Άγκυρα θα είναι ένα "τεστ για την τουρκική δημοκρατία".

"Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του τουρκικού κράτους για να ρίξει φως στις υποψίες για διαφθορά που διατυπώνονται, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα", δήλωσε στην "Μπιλντ αμ Ζόνταγκ" ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα. Η ικανότητα της Άγκυρας να διαλευκάνει την υπόθεση βασισμένη στο κράτος δικαίου "θα έχει αξία τεστ για την πολιτική της", συνέχισε ο Σταϊνμάιερ σ' ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

"Το κράτος δικαίου και συνεπούς δράσης κατά της διαφθοράς είναι όροι εκ των ων ουκ άνευ για μία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο υφυπουργός του, Μάικλ Ροτ, ερωτηθείς σήμερα από την ηλεκτρονική έκδοση της "Χάντελσμπλατ". "Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να δείξει τώρα πως είναι μια δημοκρατία που αντέχει στις κρίσεις, που προσχωρεί πλήρως στις κοινές μας αξίες", συνέχισε.

"Εμείς οι Γερμανοί παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με μεγάλη προσοχή", δήλωσε από την πλευρά του ο Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία "πολύ σημαντικό εταίρο" για το Βερολίνο. "Σε μια περιοχή, τη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από κρίσεις και συγκρούσεις, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Τουρκία ως πόλο σταθερότητας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό", τόνισε ακόμη.

Στη Γερμανία υπάρχει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα εκτός Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Ερντογάν πάντως φαίνεται να συνεχίζει τη σκληρή ρητορική δηλώνοντας ότι "αρκετοί δικαστές συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις".