Πώς ο Ερντογάν έβαλε αυτογκόλ με τις δηλώσεις περί διαφθοράς

Τη... μπάλα φαίνεται να προσπαθεί να ανακτήσει η κυβέρνηση της Τουρκίας μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα αποσταθεροποίησης που σημειώνονται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Στη σύλληψη στελεχών, υιών υπουργών αλλά και χρηματοδοτών του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ερντογάν απάντησε με αποξήλωση των κεφαλών της αστυνομίας και άλλων στελεχών που βρίσκονταν σε νευραλγικές θέσεις.

Για πρώτη φορά δηλώσεις επί του θέματος έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Όπως δήλωσε η διαφθορά στην Τουρκία δεν θα συγκαλυφθεί, αλλά θα αντιμετωπιστεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. "Στην Τουρκία έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Σε μια χώρα που έχουν σημειωθεί τέτοιες μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε διαφθορά και σφάλματα δεν θα συγκαλύπτονταν", δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου ο Γκιουλ επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που έχει πληγεί από το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων γιοι υπουργών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Χουριέτ, ο Ερντογάν ενδέχεται να αντικαταστήσει συνολικά δέκα υπουργούς ως το τέλος του μήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε 24 πρόσωπα, μεταξύ αυτών οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank , Σουλεϊμάν Ασλάν. Όλοι έχουν προφυλακιστεί.

Κουβάρι που όλο και μπλέκεται θυμίζει η κατάσταση στην Τουρκία

Ένα κουβάρι που όλο και μπλέκεται θυμίζει η κρίση που πλήττει την Τουρκία.

Τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύονται πάντες ενδιαφερόμενοι και έχοντες συμφέροντα, γυρίζοντας μπούμπερανγκ τις διακηρύξεις προς τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Οι δικηγόροι του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενέρμπαχτσε κατέθεσαν αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης στην οποία είχε καταδικαστεί ο πρόεδρος της ομάδας πρωτοδίκως για στημένα παιχνίδια. Οι δικηγόροι προβάλλουν ως επιχείρημα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί "συμμορίας" στο δικαστικό σώμα. Ο προϊστάμενος εισαγγελέας της υπόθεσης διαφθοράς ήταν αυτός που είχε πραγματοποιήσει την έρευνα και στην περίπτωση της Φενέρμπαχτσε.

Εντός ημερών αναμενόταν η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Σημειώνεται ότι στην απόφαση της UEFA για επιβολή ποινής διετούς αποκλεισμού της Φενέρμπαχτσε από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η οποία ισχύει από τη φετινή σεζόν, είχε παίξει ρόλο η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Οι δικηγόροι του Αζίζ Γιλντιρίμ, του προέδρου της Φενέρμπαχτσε, αξιοποιούν με τον τρόπο αυτό τις δηλώσεις που κάνει τις τελευταίες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που υπονοεί ο Ερντογάν είναι τα προσκείμενα στον χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν στελέχη του δικαστικού σώματος και της ασφάλειας. Κι αυτό με δεδομένο τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του Γκιουλέν.

Στην Τουρκία εξελίσσεται εδώ και μέρες ο πόλεμος μεταξύ αυτών των δύο πόλων που ήταν σύμμαχοι μέχρι πρότινος. Τα στελέχη όμως αυτά στο δικαστικό σώμα και στην ασφάλεια τα οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας είναι "συμμορία" ήταν ο βασικός μοχλός στις περισσότερες σοβαρές πολιτικές υποθέσεις που πήραν δικαστική διάσταση. Αυτό αφορά όλες τις δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τον παρακρατικό ρόλο των ενόπλων δυνάμεων, όπως "Εργκενεκόν", "Βαριοπούλα" κ.λπ., τις υποθέσεις που σχετίζονται με την κουρδική οργάνωση KCK (Ενότητα Κοινοτήτων Κουρδιστάν), στην οποία είναι προφυλακισμένοι Κούρδοι που εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές του 2011, καθώς και την υπόθεση της Φενέρμπαχτσε.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν και άλλοι που δικάζονται ή καταδικάστηκαν στις παραπάνω υποθέσεις, θα προβάλουν ως επιχείρημα τη σοβαρότητα που ενέχουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας περί "συμμορίας" στο δικαστικό σώμα.

Πράγμα που εκτός από τις διαρροές στον τύπο τις τελευταίες μέρες και τα μέτρα της κυβέρνησης εναντίον της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς, προσδίδει στις εξελίξεις των ημερών νέα, σοβαρή διάσταση.