Νότιο Σουδάν: Επίθεση σε βάση του ΟΗΕ που φιλοξενεί αμάχους

Ένοπλοι της εθνότητας Νούερ, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση σε βάση των Ηνωμένων Εθνών στο Τζονγκλέι του Νότιου Σουδάν, όπου έχουν βρει καταφύγιο από τη βία και τις μάχες των τελευταίων εβδομάδων δεκάδες άμαχοι. 

Η επίθεση σημειώθηκε στο Ακόμπο όπου έχουν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ από τη Νέα Υόρκη. "Έγινε μάχη", πρόσθεσε και για αυτό ο Οργανισμός φοβάται ότι θα υπάρχουν νεκροί, όμως προς το παρόν δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. 

Ο Χακ είπε επίσης ότι υπάρχουν "ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες" σύμφωνα με τις οποίες πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο πανεπιστήμιο της Τζούμπα, της πρωτεύουσας της χώρας. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν στο χώρο του πανεπιστημίου και έχουν ζητήσει την προστασία του ΟΗΕ. 

Άλλοι 2.500-5.000 πολίτες ζήτησαν επίσης να τους προστατεύσει η Αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) σε μια άλλη συνοικία της Τζούμπα, το Κάτορ. "Μία περίπολος κατευθύνεται προς τα εκεί", κατέληξε.

Από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Τζούμπα. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αδέσποτα πυρά ενώ οι κάτοικοι είπαν επίσης ότι δύο άνθρωποι συνεθλίβησαν από άρματα μάχης που ισοπέδωσαν τα σπίτια τους.Παράλληλα,  πάνω από 15 χιλιάδες πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στο νεότερο κράτος στον κόσμο.

Ορατός ο φόβος του εμφυλίου

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για ξέσπασμα εμφυλίου κλιμακώνονται καθώς ο Ρικ Μάκαρ- ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας στον οποίο οι αρχές του Νοτίου Σουδάν επιρρίπτουν την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας- κάλεσε τον στρατό να ανατρέψει τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ.

"Εάν θέλει να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησής του, συμφωνούμε. Όμως πρέπει να φύγει γιατί δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει την ενότητα του λαού, κυρίως όταν σκοτώνει τους ανθρώπους σαν τις μύγες και προσπαθεί να πυροδοτήσει έναν εμφύλιο πόλεμο", είπε ο Μάκαρ στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.

Νωρίτερα, ο στρατός του Νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε ότι το Μπορ, η πρωτεύουσα του Τζονγκλέι όπου σημειώθηκε η σημερινή επίθεση, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο στρατιωτικών μονάδων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ.

Το Μπορ είναι για τους Νοτιοσουδανούς το αιματοβαμμένο σύμβολο της αντιπαλότητας μεταξύ Μάκαρ και Κιρ. Το 1991 οι άνδρες του Μάκαρ –κυρίως μέλη της φυλής Νούερ– οι οποίοι είχαν αποσχιστεί από τον Λαϊκό Στρατό για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLA), τους αντάρτες που μάχονταν για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, σφαγίασαν στην πόλη αυτή περίπου 2.000 μέλη της φυλής Ντίνκα στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Κιρ.