Αργεντινή: Προσφεύγει κατά της κατάσχεσης ιστιοφόρου για κρατικά χρέη

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσφεύγει η Αργεντινή κατά ενός κερδοσκοπικού fund το οποίο κατέσχεσε αργεντίνικο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο που εδρεύει στα νησιά Καϊμάν, προχώρησε στη σχετική δέσμευση του σκάφους επικαλούμενο ομόλογο Αργεντινής που κατέχει ύψους 370 εκατ. δολαρίων.

Το fund πέτυχε, εδώ και 20 μέρες, να ακινητοποιηθεί στον Κόλπο της Γουϊνέας, στ' ανοικτά της Γκάνας, το αργεντίνικο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο Libertad.

"Η Αργεντινή δεν θα καμφθεί ποτέ από ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο, ενώ οι κυβερνητικές αποφάσεις μας θα διέπονται, πάντοτε, από ένα πνεύμα αυτονομίας" δήλωσε αναφερόμενος στην υπόθεση ο πρωθυπουργός της Αργεντινής, Χουάν Μανουέλ Αμπάλ Μεδίνα.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, δήλωσε ότι "το Μπουένος 'Άϊρες δεν δέχεται εκβιασμούς", και πρόσθεσε ότι "δεν θα πετύχουν τους σκοπούς τους τα κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια".

Ο επικεφαλής της αργεντίνικης διπλωματίας, Έκτορ Τίμερμαν, πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να ζητήσει απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιδιώξει να επιτραπεί, άμεσα, στο Libertad, το οποίο έχει ακινητοποιηθεί από τις αρχές στην Γκάνα, να συνεχίσει τον πλου του.

Δυο φορές, το 2005 και το 2010, το NML δεν αποδέχθηκε να υπάρξει διακανονισμός με το Μπουένος Άϊρες για το ομόλογο, που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2001, όταν το Μπουένος Άϊρες δεν είχε --λόγω χρεοκοπίας-- πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Έχει υπολογιστεί ότι τον μήνα εκείνο το αργεντίνικο δημόσιο δεν μπορούσε να καλύψει ένα ληξιπρόθεσμο εξωτερικό χρέος συνολικώς ίσον με 100 δισ. δολάρια--το υψηλότερο "άνοιγμα" στη δημοσιονομική ιστορία της Αργεντινής.

Η Αργεντινή χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου την ακινητοποίηση του πλοίου.