Εμπόλεμη ζώνη στο Λίβανο

Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί αρκετές συνοικίες στη Βηρυτό ανάμεσα σε στρατιώτες και ενόπλους Σουνίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για το θάνατο του επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της αστυνομίας από τη βομβιστική επίθεση της Παρασκευής.

Πέντε άνθρωποι τραυματίσθηκαν από πυρά στην νότια Βηρυτό σήμερα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές, έπειτα από την ένταση που επικράτησε τη νύχτα μετά την κηδεία του στρατηγού αλ Χάσαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη νύχτα σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στα σύνορα ανάμεσα στη σουνιτική συνοικία Τάρικ αλ-Τζαντίντα και τις νότιες σιιτικές συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας.

Ένοπλοι κουκουλοφόροι, που δηλώνουν υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, έχουν αποκλείσει δρόμους με οδοφράγματα και ο στρατός δέχθηκε πυρά στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την κυκλοφορία.

Στο μεταξύ, ο λιβανικός στρατός με σημερινή του ανακοίνωση δηλώνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει την τάξη και την ειρήνη στη χώρα και ταυτόχρονα καλεί τους ηγέτες άλλων χωρών “να είναι προσεκτικοί στην έκφραση των θέσεων και απόψεών τους”.

Αν και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, καθώς και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, είναι Σουνίτες, η πλειοψηφία της σουνιτικής κοινότητας υποστηρίζει τον Σάαντ Χαρίρι και θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση ελέγχεται από το σιιτικό κόμμα Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Δαμασκού και του Ιράν.

Χθες, ο Σάαντ Χαρίρι απηύθηνε έκκληση "προς όλους τους οπαδούς του να αποσυρθούν από τους δρόμους, διότι θέλουμε να ανατρέψουμε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο την κυβέρνηση".