Θάνατος Μαντέλα: “Ένα από τα μεγαλύτερα φώτα του κόσμου, έσβησε”

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνον στον απλό κόσμο αλλά και στους πολιτικούς ηγέτες που τον σέβονταν για την αποφασιστικότητα και την ακεραιότητα του.

Η είδηση του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα έκανε το γύρο του κόσμου και οι ηγέτες παγκοσμίως εξέφρασαν τη λύπη τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επαίνεσε τον Νέλσον Μαντέλα, χαρακτηρίζοντάς τον ως "έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ". Είπε ότι ήταν ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης. Ενώ παραδέχτηκε πως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία. 

"Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα" ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Ποιος ήταν ο Νέλσον Ρολιλάλα Μαντέλα

"Ακόμα και τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό του Νέλσον Μαντέλα ή να τον μετατρέψουν σε ένα φθονερό άνθρωπο. Το μήνυμα του για συμφιλίωση τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. "Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια" πρόσθεσε.

"Ένα από τα μεγαλύτερα φώτα του κόσμου έσβησε. Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην εποχή μας. Ένας θρύλος στη ζωή, τώρα και στο θάνατο – ένας πραγματικά παγκόσμιος ήρωας", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σηματοδότησε την απώλεια ενός από "τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου και ενός από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. "Η ιστορία θα θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα ως ένα πρωταθλητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης", δήλωσε ο Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής ως ένα "πραγματικό φίλο" τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύζυγό του, Χίλαρι Κλίντον.

Τη "βαθύτατη θλίψη" της για το θάνατο του Μαντέλα εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και απέστειλε τα συλλυπητήρια της τόσο στην οικογένειά του όσο και σε ολόκληρο το λαό της Νοτίου Αφρικής. "Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας θαρραλέος ηγέτης, με όραμα, που βοήθησε τη χώρα του να πολεμήσει το παρελθόν και ενέπνευσε το λαό του" ήταν το μήνυμα της κ. Λαγκάρντ.  

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα για το θάνατό του και είπε πως "ήταν ένας άνθρωπος που έφερε ένα νέο φάσμα χρωμάτων στις δυνατότητες της χώρας, η οποία ήταν χωρισμένη μεταξύ του άσπρου και του μαύρου".

"Περισσότερο από οποιονδήποτε, ο Νέλσον Μαντέλα ενέπνευσε τη γενιά μου και τον κόσμο μας" ήταν η δήλωση της Επιτρόπου εξωτερικών της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

"Να υπάρχει δουλειά και ψωμί και νερό και αλάτι για όλους". Με αυτή τη δήλωση του ίδιου του Νέλσον Μαντέλα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών τιμά το χαμό του ιστορικού ηγέτη.