Φονικές συγκρούσεις χριστιανών-μουσουλμάνων στην Αίγυπτο

Ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων σε ένα χωριό στην Άνω Αίγυπτο, με αφορμή την αποκάλυψη ότι ένας χριστιανός της περιοχής διατηρούσε ερωτική σχέση με μια μουσουλμάνα.

Οι ταραχές ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Ντέιρ Μούας, στην επαρχία Μίνια και συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena ορισμένοι από τους κατοίκους έκαναν χρήση όπλων ενώ δύο σπίτια που ανήκαν σε κόπτες πυρπολήθηκαν. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν ο νεκρός, που είναι μουσουλμάνος, χτυπήθηκε από σφαίρα.

Η σύναψη ερωτικών δεσμών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων προκαλεί συχνά αναταραχή στην Άνω Αίγυπτο, μια περιοχή της χώρας που φιλοξενεί μια σημαντική μειονότητα κοπτών.

Εχθές, Πέμπτη, άλλοι δύο άνθρωποι- ένας χριστιανός και ένας μουσουλμάνος- έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς και 10 ακόμη τραυματίστηκαν σε διαδογματικές συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη νότια Αίγυπτο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο θρησκευτικών ομάδων πολλές φορές ξεκινούν από διαφωνίες για τη γη ή εξαιτίας ερωτικών σχέσεων.

Οι χριστιανοί κόπτες αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 85,5 εκατομμυρίων της Αιγύπτου και εδώ και χρόνια παραπονούνται ότι είναι θύματα διακρίσεων.

Πολλοί χώροι λατρείας, εμπορικά καταστήματα και σπίτια που ανήκουν σε χριστιανούς δέχτηκαν επίθεση και πυρπολήθηκαν το καλοκαίρι, ιδίως μετά τα μέσα Αυγούστου, μετά την αιματηρή, πολύνεκρη καταστολή των διαδηλώσεων των ισλαμιστών που ζητούσαν την αποκατάσταση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.