Γάζα: Επίθεση στο πλοίο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ οδηγήθηκαν οι επιβαίνοντες και το πλήρωμα, του υπό σημαία Φιλανδίας ιστιοφόρου Εστέλ, το οποίο αναχαιτίστηκε από δύναμη του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στις 11.15 ώρα Ελλάδος

 Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το ναυτικό του Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο του σκάφους, για να αποτρέψει την παραβίαση του αποκλεισμού της Γάζας και επειδή οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν να εκφορτώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν σε ισραηλινό λιμάνι, ανάφέρει το ΑΠΕ.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ακτιβιστές θα ανακριθούν από αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης στο λιμάνι Ασντότ του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Το Estelle περικυκλώθηκε από έξι ισραηλινά πλοία και σε αυτό επιβιβάστηκαν στρατιώτες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Γάζας, όπως δήλωσε ο Μίκαελ Λόφγκρεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία". Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ακτιβιστές από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ δεν αντιστάθηκαν.

   Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, καθώς όπως επισημαίνει αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η εισαγωγή στον παλαιστινιακό θύλακα όπλων και υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

   Η Άβιταλ Λίμποβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε στο λογαριασμό της στο twitter: "Ο ναυτικός αποκλεισμός είναι απαραίτητος για την άμυνά μας, ώστε να μην φτάνουν όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα. Παρά τις ανακριβείς φήμες, η αναχαίτιση του Estele έγινε με ηρεμία".

   Σύμφωνα με την οργάνωση "Ένα καράβι για τη Γάζα- Σουηδία"/ το πλοίο μετέφερε επίσης δύο ελαιόδεντρα, επικοινωνιακό εξοπλισμό και μια άγκυρα για ένα υπό κατασκευή πλοίο στη Γάζα.

Η επέμβαση του ισραηλινού ναυτικού στο πλόίο προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα, καθώς σε αυτό επιβαίνουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Δημήτρης Κοδέλας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης "Ένα πλοίο για τη Γάζα" στη Σουηδία, Βικτόρια Στραντ, επιβάτες του Estelle της τηλεφώνησαν και της είπαν ότι το πλοίο δέχεται επίθεση.

Σύμφωνα με τον Ντροντ Φέιλερ εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα-Σουηδία", το Estelle δέχτηκε επίθεση στις 11:15 ώρα Ελλάδας. Πέντε ή έξι σκάφη του ναυτικού περικύκλωσαν το Estelle, ενώ στρατιώτες, φορώντας μάσκες προσπάθησαν να ανέβουν στο πλοίο. Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της κίνησης Μιμίκα Κριτσανίδου, κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Σουηδό επικεφαλής της αποστολής Ντρορ Φέιλερ, την πληροφόρησε, ότι στις 10.15 το πρωί, το πλοίο περικυκλώθηκε από πλοία του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και επιβιβάστηκαν σε αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες που έφεραν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

 Η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων έγινε ενώ το Estelle, βρισκόταν σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή τραυματισμούς ενώ η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.

Όπως επισημαίνει η κ. Κριτσανίδου, ο Ντρορ Φέιλερ έχει διακηρύξει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του στα 12 λιμάνια που έχει επισκεφθεί το πλοίο μετά τον απόπλου του από τη Σουηδία, ότι "η αποστολή είναι μη βίαιη".

 Στο ιστιοφόρο Estelle επιβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλοίο επιβαίνουν επίσης κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία τον Καναδά, και τρεις πολίτες Ισραήλ.

Το Estelle απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία με στόχο να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Eυρωπαίοι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" θεωρούν το ναυτικό αποκλεισμό "απαράδεκτο" και τονίζουν ότι τιμωρεί αδιάκριτα τους αμάχους.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δέχεται τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθεια από την ξηρά και με ευθύνη των ισραηλινών αρχών. Την αποστολή του Estelle έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και της ΔΗΜΑΡ, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την αναχαίτιση

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε από την πλευρά ου ότι το Estelle προσπάθησε να σπάει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς τη χρήση βίας από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

"Το πλοίο αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς να υπάρξουν βίαια επεισόδια", επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. Οι επιβαίνοντες δεν αντιστάθηκαν", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Παρέμβαση Τσίπρα για το Estelle

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην ομιλία του προς το ΚΤΠ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: “Θα ήθελα πριν ξεκινήσω την εισήγηση για τα θέματα που αφορούν τη σημερινή συνεδρίαση να κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό ιστιοφόρο, στο ιστιοφόρο Estelle,σε ένα καράβι που κουβαλάει φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, κυρίως, όμως, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ειρήνης και αδελφοσύνης που πλέει τούτες τις ώρες στα ήρεμα και ζεστά νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατευθύνεται σε ένα φιλόξενο, πλην όμως αποκλεισμένο λιμάνι, στο λιμάνι της Γάζας”.

ΚΚΕ: Επίδειξη βαρβαρότητας του Ισραήλ

Σε καταδίκη της επίθεσης προχώρησης και το ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο ESTELLE αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία - συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ”.

 

ΣΥΝ: Παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης από το Estelle

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τρίπρας, ζήτησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, "να υπάρξει άμεση παρέμβαση από την ελληνική κυβέρνηση και της ΕΕ και να απελευθερωθούν άμεσα όλοι επιβάτες".

 

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και το ψήφιμα που εξέδωσε η ΚΠΕ του ΣΥΝ, με το οποίο καταδικάζει την επίθεση στο ιστιοφόρο Estelle από το ισραηλινό ναυτικό. Παράλληλα, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να καταγγείλει την επίθεση και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των επιβατών του.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

“Το ιστιοφόρο «Estelle» μεταφέρει ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης στην αποκλεισμένη Γάζα και το λαό της. Στο πλοίο επιβαίνουν δυο Έλληνες βουλευτές μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Ευ. Διαμαντόπουλος, Δ. Κοδέλας), ανάμεσα σε άλλες διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες, βουλευτές, δημάρχους και ακτιβιστές της ειρήνης. Το πλοίο αναχαιτίστηκε από ισραηλινά πολεμικά πλοία και τώρα οδηγείται στο λιμάνι του Ashdot.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επιλογή της σημερινής Ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάσει κατάφορα για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο με την επιχείρηση κατάληψης σκάφους σε διεθνή ύδατα και την απαγόρευση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σήμερα κιόλας να καταγγείλει την παράνομη επίθεση στο πλοίο «Εstelle» και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει με κάθε τρόπο και ενέργειες σε πολιτικό, κινηματικό, κοινοβουλευτικό και ευρωκοινοβουλευτικό επίπεδο τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, με στόχο η ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και η αλληλεγγύη να είναι οι τελικοί νικητές σε όλους τους λαούς της περιοχής”.