Τιμοσένκο και ΕΕ “ταράζουν” την ουκρανική κυβέρνηση

Αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη και- μη αναμενόμενη- λαϊκή οργή βρίσκεται ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά την απόφαση του να εγκαταλείψει την συμφωνία εμπορίου με την ΕΕ και να διακινδυνεύσει το μέλλον της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, για να μην σπάσει τους δεσμούς με τη Ρωσία. 

Την ώρα που περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωναν στο Κίεβο για 5η ημέρα, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε να επικρατήσει "ειρήνη" στην Ουκρανία και επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους.  

Σε ένα "πατριωτικό" διάγγελμα, ο πρόεδρος είπε στους Ουκρανούς ότι "μερικές φορές αναγκάζομαι να λάβω δύσκολες αποφάσεις που δεν είναι κατανοητές, όμως δεν κάνω ποτέ τίποτα εις βάρος της Ουκρανίας και του λαούς της" . 

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της απροσδόκητης απόφασης της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα μην υπογράψει την ιστορική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, ο Γιανούκοβιτς υποσχέθηκε να μείνει προσηλωμένος στη δημιουργία μας κοινωνίας ευρωπαϊκών προτύπων στην Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση "για ειρήνη και η ηρεμία στη μεγάλη ουκρανική μας οικογένεια".  

Την ίδια ώρα, η πέτρα του σκανδάλου Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε ότι ξεκινά απεργία πείνας επ' αόριστον μέσα από τη φυλακή, ως δείγμα αλληλεγγύης στους χιλιάδες φιλοευρωπαίους διαδηλωτές, προκειμένου να πιέσει τον αντίπαλό της να υπογράψει τη συμφωνία.  

"Αν ο Γιανουκόβιτς δεν υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους, διώξτε τον από την Ουκρανία μέσω ενός ειρηνικού και συνταγματικού τρόπου" ανέφερε η 52χρονη φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός σε μήνυμά της.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση η απόφαση της απόρριψης της συμφωνίας ελήφθη υπό την πίεση της Ρωσίας, η οποία είχε σαφώς απειλήσει το Κίεβο με συνέπειες στις οικονομικές τους σχέσεις σε περίπτωση υπογραφής της.